Засрами се, Европо! Русия, Китай и Куба заслушават поклон до земята!

Безкористно или не, но Русия, Китай и Куба помагат на другите по време на коронавирусната епидемия. Напротив, малко се чува за „европейската солидарност“, отбелязва Der Tagesspiegel. Мотивите нямат значение: спасяването на човешки животи е най-важното. Европа би трябвало да благодари, а не да обвинява.

Превод от Der Tagesspiegel (Германия):

Засрами се, Европо! Русия, Китай и Куба заслушават поклон до земята!

Първата група от Китай пристигна в Рим на 13 март. Доставени бяха 31 тона спешно необходими медицински материали: защитни костюми, маски и апарати за изкуствена вентилация на белите дробове. Няколко дни по-късно Си Дзинпин проведе телефонен разговор с италианския премиер Джузепе Конте. Следващата група от Китай пристигна в Милано на 18 март. Китайски самолети с помощи заминаха за Испания и Франция.

След китайците пристигнаха руснаците. 15 транспортни самолета Ил-76 докараха група вирусолози, епидемиолози и медицинско оборудване в Италия миналата неделя.

«Никога досега толкова много руски самолети не са кацали в държава-членка на НАТО», пише La Repubblica.

Други вестници публикуваха статии със заглавия, предизвикващи асоциации с Джеймс Бонд — From Russia with Love — От Русия с любов.

Критики към Китай, Русия и Куба

Малко след руснаците, също в неделя, в Ломбардия пристигна медицински екип от Куба — 37 лекари и 15 медицински сестри. Преди това те са работили в Африка — борейки се с епидемията от Ебола.

Когато се появиха тези новини, предупрежденията започнаха да набират скорост в Европа: един след друг се чуваха укори.

«Китайците, руснаците и кубинците просто искат да подобрят имиджа си, да забият клин между страните от ЕС», казаха някои.

Но тези страни помагат!

Тази проста фраза буквално ликвидира яростта на скептиците, които се стремят да омаловажат помощта, защото тя им напомня за собствената им пасивност.

За недоглеждането и мълчанието. В същото време на всички е ясно:

Дори ако някой спаси удавник с надеждата за медал, той все пак е спасил човек.

Това е важното.

Хората в нужда са благодарни на всички, които помагат.

Хората в Италия, Испания и Франция не питат тези, които идват на помощ, защо го правят. Благодарни са на всички. Липсва им помощ от Европа и за това се сещат десетки пъти, когато, включително от Берлин, призовават за „европейска солидарност“. Рядко се случва думите „Европа“ и „единство“ да имат такъв горчив привкус, както днес, по време на коронавирусната епидемия.

Китай, Русия и Куба помагат.

Вероятно го правят безкористно.

Може би.

Но те помагат.

Това е важното.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.tagesspiegel.de/politik/umstrittene-unterstuetzung-in-der-corona-krise-europa-sollte-china-russland-und-kuba-dankbar-sein-fuer-ihre-hilfe/25685164.html

Коментари:

Зареждане ...