Проф. Дарина Григорова: Пазарната икономика не става, Европа би била силна само с Русия

«Кризата показа, че пазарната икономика е гола». 

Това каза пред БНР проф. Дарина Григорова от СУ «Св. Климент Охридски». Според нея малко хора се замислят за причината за тази ситуация, в която се намира светът, защото медицината не може да бъде бизнес:

Проф. Дарина Григорова: Пазарната икономика не става, Европа би била силна само с Русия
Проф. Дарина ГригороваСнимка: БГНЕС

«Видяхме кой прати лекари в Италия — Куба. Тази страна има ли нещо общо с пазарната икономика, а каква медицина има — защо? Тези реални причини се скриват, а се надгражда паника и някакви фантастични проекти за нов свят. Но той светът отдавна е променен, просто ние не го забелязахме».

Тя заяви, че в България не сме подготвени за коронавируса, защото сме сринали социалната държава.

По думите на проф. Григорова има илюзия, че ще има суверенност, но тя е заради «общия протокол», по който всички общества реагират на тази криза — има еднаквост в действията, по които се реагира, и еднаквост в паниката.

В предаването «12+3» тя коментира, че остава нагласата за търсене на външен враг и в тази криза:

«Европа би била силна само с Русия и европейските държави рано или късно ще го разберат», каза тя и даде пример и със САЩ, където коронавирусът е наричан «китайски вирус».

Проф. Григорова посочи интересно структуриране на информационната политика в Русия в кризата с коронавируса, като обясни, че новините за ограничения и забрани ги съобщават кметът на Москва Сергей Собянин и премиерът на Русия Михаил Мишустин, а не президентът Владимир Путин: «Това е тънък психологически ход», коментира тя добави, че по този начин те ще понесат и негативите за това, «че са тормозили, във всякакъв смисъл на думата, хората», а не президентът Путин.

Интервю на Петър Волгин с проф. Дарина Григорова в предаването »12+3»

Коментари:

Зареждане ...