Пандемията COVID-19. 4 причини да се надяваме на ликвидирането й

Въпреки плашещия брой жертви на пандемията COVID-19, все още има надежда за нейния край — има няколко причини за това, пише Medical News Today.

Пандемията COVID-19. 4 причини да се надяваме на ликвидирането й

Представителите на науката и лекари от различни страни полагат огромни усилия за разработване на лекарства, както и за ефективна стратегия за лечение на коронавирусната инфекция COVID-19, която се разпространи по целия свят и се превърна в пандемия. Въпреки факта, че все още няма ваксина срещу вируса, учените вече изразяват мнението, че пандемията ще приключи достатъчно скоро.

Какви са причините да се надяваме на това?

Мерките за контрол на инфекцията наистина действат.

Онзи ден известният руски лекар Александър Мясников заяви, че тъжният опит на Италия, изправена пред масовата смъртност поради избухването на COVID-19, до голяма степен се дължи на липсата на подходящ контрол от страна на властите. Напротив, в Русия, веднага след съобщенията за коронавируса в Китай, бяха предприети строги мерки за изолация и карантина, които помогнаха да се предотврати мащабната инфекция и смъртността.

Хонконгските учени извършиха проучване, анализиращо влиянието на коронавирусната епидемия върху работниците в 43 държавни болници. Те стигат до извода, че «подходящите мерки за контрол могат да предотвратят масовото предаване на новия вирус.»

Специалистите констатирали, че през първите 6 седмици след избугването на вируса 413 лекари са лекували 42 потвърдени случая на COVID-19, но нито един от здравните работници не е бил заразен. Не е имало вътрешноболнично заразяване на хората. Всичко това потвърждава: правилно организираните превантивни мерки са наистина ефективни.

Първичното заразяване позволява да се развие имунитет от повторни инфекции.

Мартин Бахман, професор по ваксинология в Института «Дженър» (Оксфордския университет, Великобритания), заявява: COVID-19 подтиква организма да развие имунитет, който предотвратява повторната инфекция. Това е потвърдено от тестовете върху примати, които са били заразени с коронавирус почти месец след първото заразяване.

„Първичното заразяване с вируса SARS-CoV-2 може да предпази организма от последващо заразяване, което е жизненоважно за разработването на ваксина и прогнозиране на бъдещото развитие на пандемията“, заключават авторите на изследването.

Имунната система може самостоятелно да преодолее вируса.

Доказателство за това е случаят на 47-годишна жена с COVID-19, която се заразила в Ухан и се възстановила след няколко дни. Изследователите изследвали имунния отговор на тялото й и открили в нейните кръвни проби увеличение на имуноглобулин G (най-често срещания тип антитяло), както и на имуноглобулин М. Били открити и голям брой ключови имунни клетки — специфични спомагателни Т клетки, клетки-убийци и В клетки.

„Това е истински пробив в разбирането на това, което ни позволява да победим COVID-19. Това откритие дава представа за това какво не достига на пациентите, които стигат до смъртоносен изход», казва проф. Катрин Кедзерска, ръководител на катедрата по микробиология и имунология, Институт «Дохърти» (Австралия).

Старият метод може да ни помогне за сложим край на пандемията COVID-19.

Според проучване на The Journal of Clinical Investigation, лекарите могат да използват отдавна известния метод на «пасивна терапия с антитела» за борба с инфекцията. Той се състои в използването на серум от кръвта на човек, който се е заразил с коронавирус, бил е болен и се е възстановил. Въз основа на него може да се създаде ваксина.

«Всичко е изпълнимо, но са необходими много усилия, организация на процеса, ресурси … и хора, които са се възстановили от COVID-19 и могат да дарят кръв», казва съавторът на проучването, професор Артуро Касадевал от Школата за обществено здравеопазване «Джон Хопкинс».

По-рано нобеловият лауреат Майкъл Левит, който преди това направи точна прогноза за развитието на огнището на коронавируса в Китай, предсказа скорошния край на пандемията, причинена от него.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...