Кой е единственият руски генерал, загинал в Руско-турската война, погребан на българска земя?

Къде е неговият гроб и жива ли е още истореческата памет за хората, отдали живота си за свободата на България?

Кой е единственият руски генерал, загинал в Руско-турската война, погребан на българска земя?

В Руско-турската война от 1877 година руската имперска армия губи 14 генерали на двата фронта — на Балканите и в Кавказ. Почти всички те са от дворянски произход и като висши военни са транспортирани и погребани в родината си. Единственото изключение прави генерал Вилхелм Карлович фон Олдекоп. Както подсказва името му, с немски корени. Неговете кости са положени в малък гроб в двора на църквата в тогавшания Турски тръстеник, днешено Славяново край Плевен.

1 сетпември 1877 г., и третата атака на Плевен е неуспешна. Загиват близо 13 000 руски, румънски и фински войници и офицери. За младия генерал Вилхелм Олдекоп това е последната битка. Тежко ранен при атаката на Гривишкия редут, той е откаран в лазарета в Турски тръстеник, където 9 дни по-късно умира.

Кой е единственият руски генерал, загинал в Руско-турската война, погребан на българска земя?

На снимката: генерал Вилхелм Карлович фон Олдекоп

Руското главно командване решава да не спази традицията и да погребе генерала на българска земя вместо в родината. За да го изпрати в последния му път пристига лично братът на императора великия Княз Николай Николавич, военният министър на Русия Дмитрий Милютин и командващият румънските части генерал Кристодор Черкез.

Княз Николай Николайевич: Нека завинаги да помним делото на нашия славен генерал, който завинаги остава на българска земя. Благодаря на църковното настоятелство за възможността ген. Вилхелм Олдекоп да бъде погребан тук, където отдаде живота си за освобождението на Плевен.

Ген. Олзекоп е положен в малък гроб южно до олтара на църква „Свети Николай».

Валери Какачев — историк: Има една паметна плоча, сложена от войсковата му част. 1902 година съпругата му идва, за да види неговия гроб, заедно с двамата му сина и дъщеря му. И слага от името на семейството още една паметна плоча».

Хората от Славяново никога не забравят саможертвата на младия генерал.

Кристина Христанова — читалище „Кл. Браницик» — гр. Славяново: От Освобождението на България на нашия национален празник 3 март всички тържества, които провеждаме, са именно тук, в двора на църквата, за да отдадем почит на героя.

На 10 декември 1877 г. Плевен е освободен. Пътят към София е открит. Краят на войната е близо.

БНТ

Коментари:

Зареждане ...