Al Araby (Великобритания): Русия подготвя сина на Кадафи за президент на Либия

В търсене на новини, които не са свързани с пандемията на коронавируса, който „зарази“ цялото световно информационно пространство, авторът се натъкна на съобщение за плановете на сина на покойния Муамар Кадафи да поеме водеща роля в Либия. Какво се знае за Сейф ал Ислам днес? И вярно ли е, че Русия помага на наследника на Кадафи да стане президент на Либия?

Превод от Al Araby (Великобритания):

Al Araby (Великобритания): Русия подготвя сина на Кадафи за президент на Либия

Синът на убития либийски лидер не само ни напомня за своето съществуване, но и разкрива тайни за мерките, предприети от Русия за превръщането му в президент на Либия.

През юни 2017 г. стана известно, че той е освободен от шест годишния затвор в либийския град Зинтан. Това съобщи въоръжената групировка «Абу Бакр ал Сиддик», която по-късно се присъедини към Либийската национална армия под командването на фелдмаршал Халифа Хафтар. Оттогава няма информация за Сейф ал Ислям, така че пресата не пише нищо за настоящото му местоположение.

Вероятно той все още е в Зинтан. Между другото, какво се знае за брат му Ханибал, който беше в затвора в Бейрут и след това бе оправдан? През декември 2018 г. руска информационна агенция цитира думите на заместник-министъра на външните работи Михаил Богданов, че Сейф ал Ислям Кадафи трябва да изиграе определена роля на политическата сцена в Либия.

Според някои СМИ Сейф ал Ислам е в постоянен контакт с Москва, изпращайки писма, които съдържат начини за излизане от либийската политическа криза. Тогава се прокрадна информация, че синът на Кадафи планира да се кандидатира за президент.

Според Bloomberg синът на покойния либийски лидер е разказал на бойците на руския отряд «Вагнер» за секретни документи, потвърждаващи факта, че баща му e финансирал предизборните кампании на западните лидери. Заслужава да се отбележи, че тази информация е лост за натиск върху чуждестранните лидери.

Сейф ар Ислям заяви, че 80% от военните подкрепят фелдмаршал Халифа Хафтар. Той изрази готовност да предостави на Москва списък на високопоставени военни ръководители, а Русия трябва да допринесе за превземането на Триполи. Според агенцията правителството на Националното съгласие на Либия е арестувало двама руски агенти по обвинение в опит да «повлияят на предстоящите избори».

Според Bloomberg руските агенти са се срещали три пъти със Сейф ал Ислям, който през последните две десетилетия от управлението на баща му Муамар Кадафи е заемал неофициалната позиция на «престолонаследник».

Петя Паликрушева

Източник: https://www.alaraby.co.uk/opinion/2020/3/22/%D8%A7%D9%84%D8%B1%D8%A6%D9%8A%D8%B3-%D8%B3%D9%8A%D9%81-%D8%A7%D9%84%D8%A5%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85-%D8%A7%D9%84%D9%82%D8%B0%D8%A7%D9%81%D9%8A-1

Al Araby (Великобритания): Русия подготвя сина на Кадафи за президент на Либия

Коментари:

Зареждане ...