Русия създаде противомаларийно лекарство за лечение на коронавируса

Научно-производственият център «Фармзащита» към Федералната медико-биологическа агенция (ФМБА)  на Русия разработи схема за лечение от коронавирусната инфекция на базата на противомаларийния препарат «Мефлохин». Това се съобщава на сайта на агенцията.

Русия създаде противомаларийно лекарство за лечение на коронавируса

«Лекарството с висока селективност блокира цитопатичния ефект на коронавируса в клетките и предотвратява репликацията му, а имуносупресивният ефект на мехлофина възпрепятства активирането на възпалителния отговор, причинен от вируса», цитира пресслужбата думите на ръководителя на ФМБА Вероника Скворцова.

Тя обясни, че добавянето на синтетични пеницилини и макролидни антибиотици предотвратява образуването на вторичния бактериално-вирусен синдром и може да повиши концентрацията на противовирусните средства в кръвната плазма и белите дробове. Според Скворцова „това ще осигури ефективното лечение на пациенти с коронавирусна инфекция с различна тежест“.

Отбелязва се, че разработката е извършена, като са взети предвид препоръките на СЗО и е предложена за включване в методологичните препоръки на Министерството на здравеопазването на Руската федерация за превенция, диагностика и лечение на новата коронавирусна инфекция. Освен това, ФМБА работи по създаването на схеми за профилактика на коронавирусната инфекция на базата на «Мефлохин». Това ще позволи преодоляване на пика на заболеваемостта и за ефективното му контролиране в бъдеще.

Лекарството все още не може да се препоръча за употреба.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...