Полша повтори грешката си, след първата подобна Хитлер я превзе

Недопускането  на руските самолети до нейното въздушно пространство, за да спаси италианците от ужасната смърт, е почти същото, което Полша вече направи веднъж в историята си, когато не позволи на Москва да изпрати войски в защита на Чехословакия и на самата себе си от Хитлер.

Прави са тези, които признават:
«Единственият урок на историята се състои в това, че от нея могат да се извличат някакви уроци».

Именно това нагледно демонстрира Полша, забранявайки на руските транспортни Ил-76 с хуманитарна помощ, специалеисти и дефицитно оборудване да преминат през въздушното й пространство в Италия, умоляваща за помощ в тежката борба с епидемията от короноваруса, който вече покоси цяло едно поколение.

Всъщност, в Италия има изключително много поляци, а двете страни са членове на ЕС и НАТО.

Дори само по първата причина поведението на полските власти е меко казано недопустимо, ненормално и нечовешко.

Няма значение дали отказът ще бъде официално потвърден от самата Полша или от ЕС.

Това е дивашко поведение.

За целта руските самолети трябваше да прелетят с целия си товар почти повече от хиляда километра — със зареждане в Сочи, където, както знаете, летището е трудно, презирайки вечното струпване над Мраморно море.

Т.е. 15-те военно-транспортни самолети на ВКС на Русия с помощ за Италия поеха риск.

Всъщност Варшава съвсем съзнателно се опита да усложни тази логистика, хуманитарната операция, за която Русия не очаква абсолютно никакви политически дивиденти от ЕС.

Русия разбира добре, че дори на благодарна Италия й липсва необходимата политическа тежест в ЕС, а присъствието в общността на страни като Полша напълно изключва каквито и да било евентуални последващи дивиденти.

Забележете: самата Полша в началото на март наложи забрана на износа на лекарства, които биха могли поне по някакъв начин да помогнат в борбата с коронавируса. Тоест, тя няма да помогне на никого по този въпрос.

На никого! Запомнете това!

В помощ на оказалите се неподготвени за борбата с пандемията италианци се присъедини друг съсед на Полша, когото във Варшава ненавиждат не по-малко от Русия — Германия, която започна да приема на лечение болни от Италия, макар самата тя да е под удара на пандемията.

Защото италианските болници не се справят с мащабите на бедствието.

Как Полша обяснява поведението си?

От полските правителствени кръгове се носят стандартите обвинения, че Русия провежда «кампания по дезинформация» срещу Запада във връзка с коронавируса, и че хората трябва да се предпазват от «руските тролове».

Руската дезинформация ставала активна точно в трудни времена, твърди официална Полша, а Русия целяла «задълбочаването на кризата и създаването на хаос» — това заяви като същински пропаганден робот замминистърът Пьотр Наштор.

Чрез изпращането на специалисти и помощ в рамките на 15 тежки транспортни самолети Русия цели задълбочаване на кризата и създаването на хаос?!

Сериозно?!

Това може да го твърди само човек без здрав разум.

Хората без здрав разум се наричат безумци.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...