Италианският поход на ВКС на Русия: «Москва, ти си нашата надежда»

В началото на XXI век руските военни и лекари заминаха да спасяват италианците от коронавируса. В началото на XVIII и XIX век руснаците изчистиха цяла Италия от френските окупатори — Суворов на север, Ушаков на юг.

Италианският поход на ВКС на Русия: "Москва, ти си нашата надежда"

През 1908 г. руснаците спасяваха жителите на Месина от ужасното земетресение. През 1916 г. — благодарение на Брусиловския пробив руснаците помогнаха да се устои в борбата на италианската армия срещу австро-унгарците.

До момента 15 военни транспортни самолети Ил-76 на ВКС на Русия доставиха над 100 военни, вирусолози, епидемиолози, мобилни медицински отряди и специална техника в Италия, за да помогнат в борбата срещу коронавирусната епидемия.

Италианският поход на ВКС на Русия: "Москва, ти си нашата надежда"

Предизвиквайки радостта и възхищението на италианците, руската хуманитарна интервенция беше организирана незабавно след телефонното обаждане до президента на Русия Владимир Путин на италианския премиер Джузепе Конте. Рим с благодарност прие тази помощ и поиска същата от Вашингтон, но дали ще я получи и ако е така, кога — това е големият въпрос, тъй като алтруизмът не е присъщ на американската политика.

Руснаците просто искат да помогнат, не очакват нищо в замяна

Москва не крие факта, че просто иска да помогне на италианците, чиито по-стари поколения са жестоко покосени от коронавируса.

Русия не очаква от Италия нищо в замяна. Москва не очаква отмяната на антируските санкции.

Италианският поход на ВКС на Русия: "Москва, ти си нашата надежда"

Това заяви по-рано прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков:

«Тук, разбира се, не може да става въпрос за каквито и да е условия или някакви изчисления или надежди. Италия наистина се нуждае от много по-мащабна помощ, а това, което Русия прави, е осъществима помощ. Абсурдно е да се твърди, че питаем някакви контра-надежди, това не е така».

Така представителят на Кремъл отговори на въпроса дали Москва се надява Италия да наложи вето върху удължаване на санкциите на ЕС срещу Русия за предоставената помощ.

Самата Италия отдавна твърди, че тя, като член на Европейския съюз и НАТО, в голяма степен е зависима от Брюксел и Вашингтон, и е принудена да ги търпи.

Да, Русия помага на Италия в най-трудното за новата история време.

Вероятно един ден истинската взаимност ще възтържествува.

«Русия, ти си нашата надежда», твърдят италианците в последните дни.

Да, Надеждата е жива, тя умира последна.

А докато я има Русия, надеждата никога няма да умре!

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...