Dagens Nyheter (Швеция): Новите лидери на света са Русия и Китай

Пандемията от коронавируса ускорява геополитическите промени, които ще помогнат на Китай и Русия да станат водещи световни сили, докато САЩ ще продължат да се придържат към тяхното «Америка над всичко». Това твърдят множество експерти, пише DN. Пекин и Москва действат по-умело в условията на пандемия.

Превод от Dagens Nyheter (Швеция):

Dagens Nyheter (Швеция): Новите лидери на света са Русия и Китай

Коронавирусната криза показва, че светът се нуждае от повече международно сътрудничество. В същото време пандемията ускорява геополитическите промени, които ще помогнат на Китай — и Русия — да заменят САЩ като водещи световни сили.

Dagens Nyheter (Швеция): Новите лидери на света са Русия и Китай

За първи път чух за това в началото на февруари. Току-що пристигнах в Санкт Петербург и попитах таксиметров шофьор дали има много заразени с коронавирус в Русия.

„Не знам със сигурност, не се говори много за това в новините“, отговори той.

Наскоро стана известно, че американското разузнаване през януари е предупреждавало за опасността от коронавирус. Но минавали седмица след седмица, а Тръмп игнорирал тази заплаха.

Когато в крайна сметка епидемията навлезе в страната и се разпространи във всички 50 американски щата, Тръмп обърна плочата и каза, че той е първият, който е предприел действия срещу „китайския вирус“. Сега той се позиционира като «президент във военно време».

Но и това няма да помогне.

Dagens Nyheter (Швеция): Новите лидери на света са Русия и Китай

САЩ и Западът ще загубят пропагандната война от своите геополитически противници.

15 тежки транспортни самолета на ВКС на Русия докараха осем мобилни медицински екипа в Италия. Това се случи след телефонния разговор между италианския премиер Джузепе Конте и руския президент Владимир Путин.

На самолетите имаше надписи «From Russia with love, Dalla Russia con amore» — „От Русия с любов“ — намек за името на един от старите филми за Джеймс Бонд.

И Вашингтон, и Европейският съюз се колебаят и не могат да координират или оглавят международните усилия срещу коронавируса.

В тази ситуация Пекин — и до известна степен Москва — действат бързо и умело, за да се възползват от грешките на Съединените щати, запълвайки създадения вакуум, за да заемат позицията на глобални лидери в битката срещу пандемията.

„Сега всичко изглежда така, сякаш Китай помага на света, докато Съединените щати все още държат на своята „Америка над всичко“, заяви Джон Делъри, професор по китайски изследвания в университета в Сеул.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.dn.se/nyheter/varlden/michael-winiarski-pandemin-kan-bli-skiftet-som-ger-kina-rollen-som-ledande-global-makt/

Коментари:

Зареждане ...