Вече всичко е ясно: Учените откриха смъртоносен вирус (статия от 14.11.2015 г.)

Американските биолози са създали смъртоносен коронавирус за хората, експериментирайки с прилепи, според списанието Nature.

Според изданието биолозите са създали вирус, който може директно да зарази човек и да причини смъртта му. Изследователите експериментирали със създаването на хибрид на коронавирус от прилеп в Китай. Те кръстосали повърхностния протеин SHC014 с вируса на SARS, който бил взет от белите дробове на прилепите.

В резултатът се получил вирус-мутант. Тестовете доказали, че той е в състояние да се развива много бързо и активно в клетките на човешкото тяло. Авторите на изследването считат работата им за значима. Те успели да докажат, че този вирус е смъртоносен. Затова човечеството било предупредено.

Но откритието предизвикало разгорещени дебати в научните среди. Спорят повече не за неговата ценност, а за възможното изтичане на вируса от лабораторията.

Каква е заплахата за човечеството, може само да се гадае.

Учените са на едно мнение, че вирусът-мутат е способен да причини смъртта на хиляди хора.

На критика е подложен и фактът, че експериметът е бил проведен след като през 2014 година властите на САЩ са въвели мораториум върху финансирането на изследвания на такива вируси, като SARS и MERS.

В дадения случай по някаква причина е направено изключение.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...