«Приятел в нужда се познава»: Пълна неадекватност на ЕС, но Русия ще спаси положението

В пристъп на национален егоизъм Европейският съюз изведнъж забрави за принципите на международната солидарност, отказвайки да достави необходимите лекарства за Италия, основен епицентър на разпространението на COVID-19 в Европа, като по този начин остави средиземноморската страна на произвола на съдбата.

На фона на зашеметяващата бюрокрация на наднационалните структури по отношение на Италия, руският президент Владимир Путин предложи реална помощ.

Днес в Италия пристигна 15-тият самолет на ВКС на Русия, в който военни лекари, вирусолози и епидемиолози доставиха военна специална техника, руска хуманитарна помощ и необходимото медицинско оборудване.

Условията на карантина стават все по-трудни, глобите се увеличават. Пациент с коронавирус, който умишлено нарушава карантинния режим, днес има риск да получи до пет години затвор. Пазарът на лекарства и медицинско оборудване, който буквално се срина, стана практически недостъпен. Всеки ден бушуващият вирус убива повече от 700 души.

Според експерти причината за бързо и необратимо разпространяващата се епидемия е недостатъчната предпазливост, забавянето на установяването на извънредно положение и забавянето при въвеждането на карантинния режим.

Коментирайки ситуацията в Европа, Тиберио Грациани, председател на Международния институт за глобален анализ Vision & Global Trends, отбеляза двойните стандарти на Европейския съюз и абсолютното несъответствие на неговата политика с либералните демократични стандарти. Според него проявената некомпетентност неизбежно ще доведе до отслабване на влиянието на тази политическа институция.

„Последните седмици показват на света пълната неадекватност на дейностите на Европейския съюз. Тази пандемия ще бъде фатална за ЕС като чисто бюрократичен апарат, но настоящата ситуация мотивира страните, които са членки на Европейския съюз, да положат всички усилия за постигане на солидарност и преодоляване на разногласията“, каза експертът.

Глобалната криза на COVID-19 диктува още една също толкова важна идея: обикновената скръб традиционно обединява различни общества, но не всеки приятел е в състояние да окаже подходяща помощ в извънредни ситуации. Компетентната и обективна оценка на дейността на държавите и политическите институции, разбирането на нивото и качеството на предоставената хуманитарна помощ, както и желанието на Руската федерация да допринесе за стабилизирането на световната общност са ключът към здравите отношения и адекватните политики в бъдеще.

Петя Паликрушева

Източник: https://en.news-front.info/2020/03/25/friend-is-known..

Коментари:

Зареждане ...