Коронавирусът ще промени света: В политиката ще се появят хора със здрав разум, а безумците постепенно ще изчезнат

Опасната за живота криза променя всеки един от нас, а глобалната криза променя света. Европейският съюз допусна толкова сериозни грешки, че не може да бъде запазен в сегашния си вид, уверен е авторът. Настъпват фундаментални промени както в икономиката, така и в обществения живот. И може би в света ще се появят повече привърженици на реализма и здравия разум.

Превод от Česká pozice (Чехия):

Надеждата умира последна. Така че няма причина да не вярваме, че ще се справим с коронавирусната епидемия. Можем също така да се надяваме, че след тази поредна глобална криза ще станем по-силни. Може би в политиката и медиите ще има повече привърженици на реализма и здравия разум, а безумците от всички страни постепенно ще изчезнат.

Критичните ситуации не само представляват заплаха, те ни позволяват да виждаме важните неща и обстоятелства по различен начин, да разберем какво е важно, какво е баласт и кое е просто вредно. Опасната за живота криза ни променя, а глобалната криза променя света. Световните войни и дълбоките икономически кризи имат точно такова въздействие. Коронавирусната епидемия няма да бъде изключение.

Всички актуални проблеми се решават изключително на ниво национални държави. Европейският съюз даде толкова ясен и сериозен бъг, че той не може да бъде запазен в сегашния си вид. Предстоят фундаментални промени в икономиката и социалния живот. Реалистичният подход трябва да бъде изтласкан на преден план, задължително трябва да се изтикат настрана политическите вакханалии.

Разумните страни ограничиха контактите с Италия и въведоха първите карантинни мерки. В този момент Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, разкритикува източноевропейските страни, включително Чешката република, че се опитват да избегнат епидемията, включително чрез затваряне на границите.

Според нея „това пречи на живота на хората и външната търговия“.

Ако Чехия и другите европейски страни не бяха затворили границите и бяха изчакали решенията на Европейския съюз, те щяха да се окажат в буквално трагичната и неконтролирана италианска ситуация (когато има повече пациенти от легла, възрастните хора нямат достатъчно устройства за вентилация и ги оставят да умрат). Няколко дни по-късно обаче фон дер Лайен се обърна към членовете и предложи ЕС да се затвори за всички чуждестранни граждани за 30 дни, като мотивира тази мярка по следния начин:

„Колкото по-малко движения, толкова по-лесно ще бъде да се вземе вирусът под контрол.“

Когато възниква реален проблем, който заплашва Европа, независимо дали става дума за миграционната криза преди няколко години или коронавирусната инфекция, ЕС се проваля.

Победителят е Китай

Вторият момент, който трябва да се отбележи във връзка с националните държави и ЕС, е не само липсата на солидарност между държавите-членки на ЕС в критичен момент, но и напълно непростимото поведение на най-силната държава.

Когато нямаше достатъчно маски и респиратори и всяка държава ги търсеше, където можеше (главно в Китай), Германия взе няколко стотин хиляди от тези защитни устройства, закупени от Швейцария и Австрия, и ги транспортира до територията си.

Министерството на икономиката на Австрия обяви това.

Що се отнася до солидарността на отделните държави, единственият, който сега помага на Италия, е Китай. Най-вероятно Китай, колкото и парадоксално да е, ще излезе от тази криза като политически победител.

Той не само успя да спре епидемията, но след това помогна и на други страни както със съвети, така и с необходимата екипировка (като се започне с респиратори и завърши с апарати за вентилация на белите дробове) и лекари.

Китай помогна не само на Италия, но и, например, на Сърбия, а предвид влошаващата се ситуация на Иберийския полуостров, можем да очакваме, че Испания е поредната държава, на която ще помогне.

Губещият е Европейският съюз. 

Надежда умира последна. Няма причина да не вярваме, че ще се справим с коронавирусната епидемия. Можем също така да се надяваме, че след тази поредна глобална криза ще станем по-силни.

Може би в политиката и медиите вече ще има повече привърженици на реализма и здравия разум, а прогресивните безумци от всички страни постепенно ще изчезнат.

Петя Паликрушева

Източник: https://ceskapozice.lidovky.cz/tema/koronavirova-epidemie-zmeni-svet-i-spolecensky-a-osobni-zivot.A200317_194709_pozice-tema_lube

Коментари:

Зареждане ...