220 заразени с коронавирус в България

Още две положителни проби излизат от лабораториите, които изследват за коронавирус у нас. Така общо броят заразени в България стават 220.

Това съобщи шефът на Оперативния щаб Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг тази сутрин.

Двата нови случая са от Пловдив, на 35-годишен мъж и 60-годишна жена.

В световен мащаб тенденцията е обезпокоителна — само за последното денонощие 100 000 са новите случаи в световен мащаб. Другото, което е тревожно — освободен от карантина круизен кораб след 18-тия ден е открит коронавирус върху повърхностите. Затова е нужна френетична дезинфекция, подчерта Мутафчийски.

Италия вече доближава Китай по брой заразени. На въпрос за това с какво работят в Италия, Венцислав Мутафчийски заяви: С каквото намерят. Италия има нужда от 90 милиона предпазни маски, а на ден там се произвеждат не повече от 2 милиона маски.

Той отчете ръст на злоупотребите с данните за преминаване през КПП-тата в страната. Затова и се наложило да се добави нова декларация и нов режим на преминаване през КПП-та.

Професор Тодор Кантарджиев поясни, че заболеваемостта от свински грип е по-голяма, но пък смъртността при коронавируса е по-голяма. Коронавирусът може да доведе до дихателна недостатъчност и особено трудно е при пациентите с други заболявания и възрастните, тъй като при тях по-трудно се възстановява самостоятелното дишане.

Втората вълна на грип тип Б е преодоляна и грип у нас няма, посочи още Кантарджиев. 

Венцислав Мутафчийски изрично опроверга разпространили се сред медиите твърдения, че астматиците не са застрашени. Напротив, децата с астма имат също тежки усложнения при коронавирус, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...