«От Русия с любов»: Къде си, блуднице?! Къде си, Европо?!»

Ситуацията в Италия е катастрофална. Но европейските партньори на тази важна държава от ЕС забравиха всичките си клетви. Русия се притече на помощ — страната, която ЕС наказва със санкции. Това направи и Китай, а Европа сипе критики към него буквално всеки ден.

Изглежда, че след пандемията приоритетите ще бъдат ревизирани, пише германският FAZ.

Превод от Frankfurter Allgemeine Zeitung (Германия):

Китай и Русия реагираха на извънредната ситуация в Европа и се притекоха на помощ по-бързо от много страни-членки на ЕС. Това няма да остане без последствия

Италия вероятно ще изпита още по-тесни връзки с Китай и Русия.
Това важи особено за Италия, която беше силно засегната от коронавирусната епидемия.

От Китай вече пристигна пратка с медицинско оборудване, а сега бе обявено за изпращането на осем мобилни екипа с вирусолози и лекари от Русия.

Тъй като много италианци поради ужасната смъртност вече чувстват, че техните европейски партньори са ги изоставили в бедата, не на последно място Германия, китайската и руската помощ няма да останат незабелязани.

Тази помощ носи политическо послание. Европа не помага много на Италия, една от ключовите страни на ЕС и член на НАТО, в чиито засегнати региони болниците и медицинския персонал отдавна преминаха ръба на възможно натоварване.

Но комунистически Китай и авторитарна Русия отговориха на тежкото положение на Италия.

Дали самите те са предложили помощ или са били помолени, това няма никакво значение. Във всеки случай отношенията на Италия с тези страни вероятно ще се променят в бъдеще.

И с предишните партньори също?

Петя Паликрушева

Източник: https://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/china-und-russland-wie-selbstlos-sind-die-europaeer-16691156.html

Коментари:

Зареждане ...