МРРБ пренасочва 40 млн лв. за респиратори, предпазни средства и тестове за COVID-19

От Регионалното министерство пренасочват над 40 млн. лева от оперативна програма «Региони в растеж» 2014-2020 г. за тестове, респиратори, предпазни средства и тестове за COVID-19. Информацията е на МРРБ.

Парите ще бъдат пренасочени към здравното министерство за осигуряване на най-необходимото медицинско оборудване и консумативи за борба с коронавируса.

Очакванията са с тези пари да бъдат закупени респиратори за нуждите на лечебните заведения, които приемат пациенти с COVID-19, предпазни средства (защитни маски, облекла, очила, ръкавици, шлемове и дезинфектанти).

Апаратурата и консумативите са определени от министъра на здравеопазването. Средствата са осигурени от недоговорен и спестен ресурс по четири от приоритетните оси на Оперативната програма и насочени към МЗ като бенефициент на Приоритетна ос 4 «Регионална здравна инфраструктура«, уточняват от МРРБ.

Решението трябва да бъде гласувано и от Комитета за наблюдение на оперативната програма. След това да има изменение на ОПРР 2014-2020 г. на неприсъствено заседание.

Предложението за подпомагане на здравните власти е направено след обстоен анализ Изменението предвижда извършените разходи да бъдат допустими, считано от 1 февруари 2020 г., съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...