САЩ съжалиха за санкциите — Западът предостави на Русия „имунитет“ срещу икономическия крах

Американските решения с 6-годишна давност помогнаха на Москва да се подготви за най-лошия сценарий.

САЩ съжалиха за санкциите - Западът предостави на Русия „имунитет“ срещу икономическия крах

Наказателните мерки, които западната общност стовари върху Русия, само помогнаха на Москва да се подготви за световната финансова криза, която ще удари на фона на пандемията от коронавирусната инфекция COVID-19.

Това пише американското издание на The New York Times.

В САЩ стигнаха до извода, че сега нито разпространението на болестта, нито сривът на цените на петрола могат сериозно да навредят на Русия. Това е така, защото страната и нейната икономика през годините на санкционния натиск са се приспособили да съществуват изолирано. Москва разполага с огромни финансови резерви и самодостатъчен агропромишлен комплекс.

В момента е трудно да се говори за по-нататъшните тенденции в пандемията, за това как правителствата ще реагират на ситуацията, се казва в статията.

 „Въпреки това някои държави изглежда са по-добре подготвени от други. Русия е само една от тях и западните санкции допринесоха за това“, отбелязва изданието.

Авторите посочват, че през шестте години натиск Русия е намалила своя публичен и корпоративен външен дълг от 713 милиарда до 455 милиарда долара. Позицията на Москва е да пести парите, а не да ги влага. Изданието обяснява този подход с руското мнение, че „колкото и да е зле днес, утре може да бъде още по-лошо“. Подобен прекомерен консерватизъм в икономическите кръгове бе критикуван от години, но сега той придоби спасителен смисъл.

„Русия се подготви за кризата по-добре от когато и да било“, коментира Владимир Осаковски, главен икономист на Bank of America за Русия и ОНД.

Петя Паликрушева

САЩ съжалиха за санкциите - Западът предостави на Русия „имунитет“ срещу икономическия крах

Коментари:

Зареждане ...