«Путин няма да се огъне, той не се поддава на натиск»

Авторите проследяват биографията на Путин, опитвайки се да отговорят на въпроса: кой пръв „ще мигне от страх“ в петролния двубой между Русия и Саудитска Арабия. Те стигат до извода: Путин никога не прави отстъпки под натиск. Той може да направи компромиси или да сключи мир с бившия си враг. Но той е длъжен да се държи прилично и да не използва езика на заплахите. А от страна на Саудитска Арабия и стоящите зад нея САЩ е чува точно езикът на заплахите. Така че те ще получат „ушите на мъртво магаре“, ако се използва един от изразите на Путин.

Превод от Bloomberg:

Руският президент спазва образа на силен лидер, който никога няма да мигне първи

Руският президент Владимир Путин няма да се поддаде на натиска, който Кремъл разглежда като обичаен петролен шатаж от страна на Саудитска Арабия. Тази позиция на руския лидер може да се разглежда като сигнал, че ценовата война, разтърсваща глобалните енергийни пазари, ще продължи.

Безпрецедентният сблъсък между дваjd гигантски износителя — и бивши съюзници в OPEC + — заплашва да прокара цената на барел в зоната под 20 долара. Независимо от това Москва няма да мигне първа, няма да иска примирие. Така казват хората, запознати с позицията на правителството.

Правителството на Путин прекара години наред в създаването на резерви за точно този тип криза. Въпреки че Русия не е очаквала, че именно саудитците ще натиснат спусъка на ценовата война, твърдят нашите източници, Кремъл все още е уверен, че ще успее да издържи по-дълго от Рияд.

„Известно е, че Путин не се поддава на натиск“, заяви Александър Динкин, президент на Института на ИМЕМО в Москва, който е финансиран от правителството аналитичен център, предоставящ съвети на правителството по въпросите на външната политика и икономиката.

«Путин вече доказа, че е готов към трудна конкуренция, за да потвърди политическия си имидж като силен лидер.»

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...