«Ако сега си играем на демокрация, това няма да доведе до добро»: Крим слага електронни гривни, за да застави заразените да стоят под карантина

Главата на Крим Сергей Аксьонов предложи да се поставят електронни гривни на гражданите, които не искат да спазват карантината заради коронавируса.

По-рано глава на републиката заяви, че първият случай на коронавирусна инфекция е регистриран на полуострова — в Евпатория. Жител на този град на 14 март се е завърнал в Кирм от Херсон, като е представил руски паспорт на границата. В същото време той е скрил, че току-що е долетял от Париж, където е бил с украински биометричен паспорт.

Само ден по-късно, изпитвайки силно неразположение, той се обърнал към лекарите и признал за пътуването си в чужбина. 37 души са били в контакт с него, от които петима членове на семейството. Властите са успели да намерят таксиметровия шофьор, който е транспортирал гражданина, в момента се издирват всички клиенти, които таксиметровият шофьор е превозвал. Инкубационният период на коронавируса е пет дни.

«Ако се окаже, че тези, които са под съмнение, се разхождат из града — ще вземем мерки, включително ще им сложим електронни гривни, така че да си седят у дома.

Мерките трябва да са много строги, ако сега си играем демокрация, това няма да доведе до добро“, каза Аксенов на среща на оперативния щаб за предотвратяване на разпространението на коронавирусната инфекция.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...