Невидимата самоотбрана на Русия

Невидимата самоотбрана

Руските инженери са далеч по-напред от западните разработчици в областта на индивидуалната радиоелектронна защита на бронираните транспортни средства и самолетите. Най-новата система „Ртут-БМ“ открива снаряда още при приближаваето му и изпраща към него сигнал с висока мощност. Така снарядът бива взривен на безопасно разстояние, без да причинява щети на никого.

Хеликоптерите на армейската авиация на Русия са снабдени с комплексите «Витебск». Цифровата активна станция за заглушаване потиска оптичните и радиоелектронните сигнали на вражеските радари в широк честотен обхват. Освен това «Витебск» неутрализира ракетите с термична глава за самонасочване. Системата формира електронен купол около хеликоптера и заслепява ракетите с лазерен прожектор.

Базиращите се в Крим вертолети на Русия при плановите си излитания задължително включват бордовите си станции за радиоелектронно заглушаване заради възможните провокации от страна на украинските военни. Руските силоваци не изключват самоволен пуск на зенитни ракети по вертолетите на ВКС на Русия.

Същите комплекси за радиоелектронна борба вече показаха високата си ефективност в Сирия, където, според руските пилоти, са отразили хиляди атаки на джихадисти чрез преносими зенетни ракетни комплекси.

Бойните самолети на ВКС на Русия също са надеждно защитени. Всички изтребители-бомбардировачи Су-34 са снабдени с бордовия комплекс «Хибини», който превръща самолета практически в невидим за радарите на противника.

В резултат издръжливостта на Су-34 е повишена повече от 25 пъти.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...