Безпощадните «снайперисти» на Русия

Бойното приложение

Най-новите системи за радиоелектронна борба на Русия се изпробват в реалната бойна ситуация в Сирия. «Краухите» неведнъж «удряха» дроновете на терористите. Според съобщения на западните медии,  руските «Краухи» дори са деактивирали няколко американски изтребители от пето поколение F-22 и F-35, които уж случайно навлезли в зоната на действие на руските системи за радиоелектронна борба.

Комплексите участваха в отблъскването на масираните ракетни атаки срещу Сирия с употребата на крилатите ракети «Томахоук».

В резултат на това няколко ракети попаднаха в ръцете на руски специалисти. Концернът „Радиоелектронни технологии“ съобщи, че ще вземе предвид информацията от трофейните „Томахоук“ и ще разработи нови инструменти, които ще покрият всички честотни оптични и радиотехнически диапазони на американските ракети.

Друга задача на звената за радиоелектронна борба е да противодействат на разузнавателните дронове. В Крим това е особено актуално: Украйна много често се опитва да извърши някакви смешни действия с дронове.

Вярно е, че те са изготвени предимно с подръчни средства и с чужди компоненти. Повечето устройства могат да бъдат принудени да кацнат, а някой от тях просто биват сваляни чрез снайперисти.

Принудителното кацане предполага взаимодействието на противовъздушната отбрана и силите за радиоелектронна борба. Дронът се ескортира, заглушава се и бързо се разшифроват програмите му за управление.

Пищал

В този случай се използват не само стационарни системи за радиоелектронна борба, но и преносими, които приличат външно на пистолети. И така, портативната система «Пищал» лишава дроновете от навигация и връзка. Теглото е само три килограма, изстрелва насочен сигнал на разстояние до два километра. Батерията издържа един час работа — един-единствен стрелец може да задържи набега на цяло ято безпилотни летателни апарати.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...