Русия е стабилна страна и най-надеждният съюзник в света

Сред страните със свободна пазарна икономика никой по-добре от Русия не може да се справи с извънредните ситуации — било то икономическа война, въоръжен конфликт или разпространение на вирус. Благодарение на своята територия, икономика, армия, но най-вече на солидарността и всеотдайността на гражданите, Русия е в състояние не само да преодолее всяка криза, но и да помогне на другите, пише Obserwator Polityczny.

Русия е стабилна страна и най-надеждният съюзник в света

„Защо си струва да подражавате на Русия и да бъдете неин съюзник? Отговорът е много прост, няма нищо сложно”, пише полски журналист в Obserwator Polityczny.

В статията си той предлага да разгледаме степента, в която Русия е готова да издържи на глобалните вълнения във връзка с пандемията от коронавирус.

„Е, в света няма такава втора устойчива свободна пазарна икономика като Русия. Не може да се намери и така добре подготвена страна, която да има структури, сили и ресурси, които могат да предотвратят, изолират, победят и помогнат — в случай на епидемия. В крайна сметка в света няма второ дотолкова подготвено във военно отношение общество като руското, благодарение на което руснаците са готови да действат в извънредни условия“, пише авторът.

Той припомня печалния период и безумието, съпътстващо въвеждането на незаконните и несправедливи санкции срещу Русия преди няколко години, за „океана на ада“, който се изля върху Русия. Русия обаче не само удържа, но и два пъти подред регистрира липсата на федерален бюджетен дефицит и значително увеличение на валутните резерви, както и на скъпоценни метали.

Нещо повече, през този период руската икономика стана независима от западните си партньори, включително в доставките на храни. Днес, в резултат на реформите, породени от икономическите санкции от Запада, икономиката й стана още по-конкурентна и най-важното — стабилна по отношение на външните шокове.

„Без значение колко вируси има в света, Русия сама произвежда онова, което гражданите имат нужда за нормалния си живот. От гледна точка на икономическата самодостатъчност, Русия е напълно суверенна държава и няма друга подобна държава със свободна пазарна икономика в света“, подчертава журналистът.

В статията той обръща внимание и на друг момент: въпреки обвиненията и санкциите, Русия непрекъснато предоставя огромна хуманитарна помощ на милиони хора в Източна Украйна и в Новорусия.

„Освен това тя все още осигурява работа — тоест хляб — за милиони украинци. Русия като страна и руснаците като хора не са обърнали гръб на своите сънародници от Украйна“, отбелязва авторът.

Значението на Русия като съюзник е ясно видимо и в друг регион — в Близкия изток. Именно там Русия помогна на кюрдите да разгромят терористите, към които американците се отнасяха съвсем различно. Освен това Русия постоянно подкрепя законното правителство в Дамаск и предоставя огромна хуманитарна помощ на жителите на Сирия.

Руснаците правят това последователно и в продължение на много години. Разбира се, те също имат огромни загуби и жертви, както и разходи, свързани с обезпечението.

„Това е помощ за милиони хора! Русия финансира всичко това и осигурява логистика. Това е безпрецедентно, това е съвсем различен начин на третиране на съюзниците от този, който американците и цялото НАТО показаха в този регион или в Афганистан“, обяснява авторът.

В сравнение с другите страни Русия се отличава и с истинска армия, в която истинските мъже служат, обучават се на това, което армията трябва да ги научи. Уважението към страната и готовността да се жертват в името на Родината е патриотично правило в руското общество, продължава той. Руснаците се отличават с това, че са много стабилно общество — те са в състояние да защитят не само себе си, но и семействата и съседите си. В резултат на това общото ниво на способността на обществото да се организира и оцелява в екстремни условия е по-високо от където и да е другаде в която и да е западна страна.

В статията журналистът отново обръща внимание на факта, че Русия вече е претърпяла загуби. Суверенитетът и възможността за по-нататъшно функциониране обаче бяха запазени. Западните финансови машинации се опитаха да поставят Русия и руснаците на колене, но политиката на централните власти и здравият разум на обикновените руснаци доведоха до факта, че днес Руската федерация е единствената напълно стабилна страна, която може да гарантира стабилност и глобална сигурност.

«В същото време в случая с Русия такива заплахи, като новият вирус, голямо преимущество са нейните мащаби. Руските разстояние позволяват безопасно да се изолират населените места едно от друго. Това е предимство, важно както при биологична, така и при ядрена война, а и при обикновена война», резюмира полският журналист.

Петя Паликрушева

Източник: https://obserwatorpolityczny.pl/dlaczego-warto-wzorowac-sie-na-rosji-i-byc-jej-sojusznikiem-cz-2/#

Коментари:

Зареждане ...