„Мъртва зона за НАТО“: Русия скри Крим под невидим купол

Хиляди хектари защитена територия, заслепяване на бойните самолети, извеждане от строя на крилатите ракети и дроновете — през последните няколко години Русия разполага мощни системи за радиоелектронна борба във всички региони, представляващи интерес за вероятния противник. Включително в Крим, корабите и самолетите на Северноатлантическия алианс се приближават до полуострова отново и отново под предлог на различни учения.

Защитният купол

Според силовите структури на Крим, корабите на НАТО не са в състояние да разузнават крайбрежието поради ефективните мерки за противодействие чрез средствата за радиоелектронна борба. Комплексите на РЕБ не само деактивират разузнавателното оборудване, но и извеждат от строя настройките на корабните навигационни системи. В резултат на това на мониторите за навигация се показват лъжливи координати — екипажът е напълно дезориентиран.

Руските предприятия създадоха десетки нови образци за радиоелектронна борба. Един от най-лидерските комплекси е «Красуха-4».

Към разработката на тази широкодиапазонна станция за мощни шумови заглушавания се пристъпи още към средата на 1990-те години. Първите версии бяха аналогови, следващото поколение вече е на базата на цифрови технолигии. «Красуха» влиза в серийно производство в началото на 2010 година.

Няма много открити източници за този комплекс. Известно е само това, че той работи по цели в радиус няколко стотин километра, буквално похлупвайки територията с невидим чадър — заглушава всички източници на радиоизлъчване.

Противодейства на бордовите радари на ударната, разузнавателната и безпилотната авиация.

Пред «Красуха» са беззащитни дори авиационните комплекси за радио откриване и насочване «Ауакс». Широкопистовата станция на активно заглушаване е ефективна срещу всички радиолокатори на съвременните разузнавателни самолети.

Развертывание модуля помех Красуха - 4 во время тактико-специальных занятий с подразделениями радиоэлектронной борьбы ЦВО на полигоне Свердловский. 18 августа 2016

«Красуха-4» 

«Красуха» изкривява навигационното поле и заслепява оръжието на противника. Ученията показаха, че след обработката чрез сигнала на комплекса за РЕБ бомбордировачите вече не могат да откриват целите на земята и съответно да извършват насочване на оръжието по целите.

Апаратурата действа и на свръхголеми височини, заглушава спътниците в космоса.

Петя Паликрушева

Развертывание наземного многофункционального модуля помех Красуха

«Красуха»

Коментари:

Зареждане ...