Дългът на САЩ към света е не само финансов, но и морален

Действията на Америка пречат на сплотеността на света, която е толкова необходима в борбата с коронавируса, смята «Женмин жибао». САЩ все още не са изплатили половината от просрочените си задължения към СЗО за 2019 г., а сега намаляват финансирането за здравеопазването. Техният дълг към света е не само финансов, но и морален.

Превод от Женмин жибао (Китай):

Дългът на САЩ към света е не само финансов, но и морален

В ключовия период на борбата на международната общност с Covid-19 САЩ остават задлъжнели към Световната здравна организация (СЗО). Освен това Вашингтон планира значително да намали финансирането за глобалните здравни проекти, което предизвика широк международен резонанс. Подобни действия на „свръхсилата“ не само забавят подкрепата за СЗО, но и оставят Щатите в дълг в областта на международната нравственост и отговорност.

Според информация от уебсайта на СЗО до 29 февруари САЩ все още не са изплатили половината от дълга си за 2019 г., а членският внос през 2020 г. надхвърля 120 милиона долара. Според доклада на федералното правителство за бюджета за фискалната 2021 година, който Белият дом наскоро предаде на Конгреса на САЩ, през следващата година САЩ планират да предоставят на СЗО финансова подкрепа в размер на 58 милиона долара, с други думи, „задлъжнялостта“ ще продължи.

В периода на пандемията действията на американската страна подкопават съвместните усилия на целия свят в борбата срещу Covid-19.

Вирусът не знае граници, никоя държава не може да се бори сама, само сплотяването може да формира обща сила. Намаляването на подкрепата на САЩ за СЗО и световното здраве противоречи на настоящите усилия на международната общност, влияе неблагоприятно в борбата срещу пандемията, не съответства на интересите на сигурността и подкопава националния авторитет на САЩ.

Петя Паликрушева

Източник: http://russian.people.com.cn/n3/2020/0318/c95181-9669630.html

Коментари:

Зареждане ...