Украйна готви провокация в Крим на 3 май- Външно министерство Русия

19 март 2020-Нюз Фронт.

Украйна подготвя провокация в Крим на 3 май, заяви официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова.

Сега се подготвя нова провокация — под название „Марш до Крим“ на 3 май. Организаторите му са от състава на така наречения «Меджлис на кримскотатарския народ» * които планират буквално да влязат на полуострова през държавната граница на Русия «, заяви Мария Захарова.

 

Москва призовава Киев да се откаже от подобни планове, подчерта Мария Захарова.

«Нагнетявайки ситуацията около Кримския полуостров, Европейският съюз продължава нечовешката практика на визова дискриминация срещу кримчани, която противоречи не само на ключовите международни стандарти в областта на правата на човека, но и на редица основни документи на самия ЕС», заяви още представителят на външнополитическото ведомство.

По-рано бившият депутат от Върховната Рада, ръководителят на организацията «Меджлис на кримскотатарския народ» * Рефат Чубаров в ефира на украинския «Пети канал» заяви, че неговите привърженици възнамеряват да преминат границата с Крим на пропускателния пункт в Чонгар в началото на май.

Според думите му в пешия марш на полуострова от територията на Украйна на преден план ще бъдат членове на организацията, както и депутати и „западни партньори“.

В същото време бившият депутат не изключи силов сценарий на развитието на събитията, свързани с пробив през границата.
Ръководителят на кримската регионална национално-културна автономия на кримските татари Ейваз Умеров предупреди инициаторите на „кампанията“ поход на Кримда се въздържат от необмислени действия, а ръглавата на полуострова Сергей Аксенов призова да помислят за последствията от такава провокация.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Коментари:

Зареждане ...