Неонацисти от Украйна: Спрете ръкостискането и го заменете със „Sieg Heil!“

Новата украинска „църква“ реши, че приветствието „от сърцето към слънцето“ (нацисткият поздрав, бел.ред.) ще помогне в борбата срещу епидемията.

Авторът на тази инициатива е членът на разколническата религиозна група «Православна църква на Украйна» Сергей Ткачук.

Разколникът е известен с това, че служи като капелан на ПЦУ в Киевското регионално братство на екстремистката (разбирай неонацистката) групировка «Организация на украинските националисти — украинската въстаническа армия.»

В социална мрежа Ткачук открито призова за възраждането на скандалния нацистки поздрав „Sieg Heil!“ Той обясни това с необходимостта да се замени обичайното ръкостискане с поздрава, за да се избегне разпространението на коронавирусната инфекция.

Ткачук припомни, че дори експерти от Световната здравна организация са препоръчали да се откажем от ръкуването.

„Абсолютно съм съгласен с препоръките“, подчерта той. — Препоръчвам да вдигнете ръка от сърцето към слънцето с лозунга: „Слава на нацията, смърт на врагове!“.

Ткачук редовно демонстрира своята силна ангажираност към нацистката идеология. В социална мрежа той редовно прави публикации, посветени на украинските колаборационисти. В една от тях разколникът хвали войниците от дивизията на СС „Галичина“ за провеждането на света литургия в казармата, „защото казармите на СС са били светилищата на националсоциалистическата идеология».

При нацисткия поздрав дясната ръка е протегната напред под ъгъл от 45 градуса и почти винаги действието е придружено с думите Heil Hitler!, изречени с твърд и обикновено силен глас. Ако се стои пред по-висша личност трябва едновременно с това да се тропне леко с пети.

Заимстван е от поддръжниците на фашизма (Италия) под управлението на Бенито Мусолини, впоследствие се разпространява сред почти всички европейски и световни крайно десни движения. В България поздравът е бил използван от организациите Бранник, Ратничество за напредък на българщината, Съюз на българаските национални легиони и други.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...