Трофеи от войната в Сирия: Турска бронирана машина Vuran пое към Москва


В мрежата се появиха снимки на трофеен турски брониран автомобил Vuran, разположен на платформата на военния тегач КамАЗ-65225. Военният трофей е заснет да се движи към Москва.

Въпреки факта, че по-голямата част от машината е покрита с брезент, лесно можете да видите характерните цветове, използвани от турската армия, както и части на каросерията.

Предполага се, че бронираният автомобил е военен трофей на сирийската армия, заловен в провинция Идлиб от протурски джихадисти, които официална Анкара снабдява с финанси и модерно оръжие.

Голяма партида от тези бронирани машини е доставена и в Либия, където, както в Сирия, бушува гражданска война. Известно е, че през май 2019 г. в столицата на Триполи пристигна товарен кораб, който достави MRAP Kirpi II и Vuran на «Правителството на Националното съгласие».

Теглото на бронираната машина Vuran е 18,5 тона. Максимумът, който може да превозва е 11 човека (2 члена екипаж и 9 войници от десанта). MRAP има подобрена защита от мини. Като оръжие използва 12,7 мм или 7,62 мм картечница.

Машината разполага с автоматична система за гасене на пожар, както и предни и задни камери за оглед, които се използват и в бойни условия.

Видео: Възможностите на бронираната машина Kirpi (на турски език).

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...