Нови сблъсъци на турско-гръцката граница: Сълзотворен газ и вентилатори

Гръцките гранични части, опитващи се да спрат тълпите мигранти, идващи от Турция, имат нова защита срещу сълзотворния газ, използван срещу тях от турската страна на границата — големи вентилатори, съобщи АП. Турбините, монтирани на джипове, бяха докарани в четвъртък близо до граничния пункт Кастаниес.

Снимка: AP

Гърция обвинява турските власти, че помагат на опитите за насилствено преминаване на границата като стрелят със сълзотворен газ, който редовно се използва срещу гръцките гранични части. Гърция също многократно е използвала сълзотворен газ, за да попречи на мигрантите да унищожат части от граничната ограда и да нахлуят в страната.
Гръцки военни служители заявиха, че турбините, използвани за разпръскване на газа, обикновено се използват в обучението на парашутисти.

Атина съобщи, че над 45 000 опита за влизане в страната са били предотвратени от избухването на кризата на 29 февруари, включително 500 в четвъртък, когато за втори пореден ден мигрантите хвърляха петролни бомби по гръцките гранични войски и полицията. Гръцките части бяха атакувани също със сълзотворен газ и отговориха съответно.

Източник: Атина, БТА

Коментари:

Зареждане ...