Нима това е краят на Европа?

Ердоган заплашва да наводни Югоизточна Европа със сирийски и други бежанци. А авторът на публикацията напомня на читателите, че връщането на мигранти в е дълг на Европа към бившите им колонии. Така бившите колонизиращи страни се трансформират в колонии на бъдещето. Идва ли краята на Запада?

Превод от The American Conservative (САЩ):

«Крепостта Европа  — това е илюзия.» Така пише Financial Times на последния ред от редакционната си съботна статия.

 «Европа не може да игнорира сирийската миграционна криза.»

Вестникът поема върху себе си мисията да разкаже на Стария континент какви са неговите отговорности и какво го очаква в бъдеще:

„В следващите десетилетия по Средиземно море към ЕС ще се устремят потоци от мигранти и хора, които търсят убежище“.

Но може ли Европа да окаже съпротива на това нашествие върху своята територия от глобалния Юг?

Да мислим така, означава да „питаем илюзии“, пише The Financial Times.

Европа трябва да бъде реалистична и да се опита да „осигури законови механизми за мигрантите и за търсещите убежище“.

Повод за написването на статията е грубата съпротива на Гърция на факта, че турският президент Ердоган изпрати хиляди сирийски бежанци, избягали в Турция, към границата с Гърция.

Ердоган заплашва да наводни Югоизточна Европа със сирийски бежанци, за да получи повече пари от ЕС в замяна на това да не позволи на 3,5 милиона сирийци, които вече са в Турция, да навлязат в границите на ЕС.

Друга цел на Ердоган е да принуди Европа да подкрепи въоръженото й нахлуване в Сирия, за да попречи на президента Башар ал Асад да завземе цялата територия на провинция Идлиб и да победи в сирийската гражданска война.

В този ад, в който днес е Сирия от гледна точка на правата на човека, може да се наблюдава мащаба на бедствието, причинено от кръстоносците, вдъхновени от идеите на Уилсън, които решиха да свалят Асад и да защитят Сирия в името на демокрацията.

Малко история:

Когато започна „Арабската пролет“ и протестиращите излязоха на улиците, за да свалят Асад, САЩ, Турция и страните от Персийския залив помогнаха и въоръжиха сирийските бунтовници, готови да вземат оръжие. Отрядите на «добрите бунтовници» обаче бяха разгромени и скоро водещата роля в съпротивата бе поета от джихадистите от «Ал Кайда».

Президентът на Сирия, който беше заплашен с поражение, се обърна към своите съюзници — Русия, Иран, Хизбула — с искане да спасят режима му. Те реагираха и Асад след четири години завзе цялата територия на Сирия западно от Ефрат — с изключение на Идлиб.

В резултат на неотдавнашните военни действия там нов приток на бежанци в размер на 900 хиляди се изля към южната граница на Турция.

Интервенциите и войните, проведени от Запада в страните от ислямския свят през 21 век, не бяха успешни.

Джордж Буш нахлу в Ирак. Барак Обама свали полковник Муамар Кадафи в Либия и се опита да направи същото с режима на Асад в Дамаск. Обама нареди на американските сили да окажат помощ на престолонаследника на Саудитска Арабия Мухамад бин Салман във войната, която води в Йемен, опитвайки се да победи силите на бунтовниците хусити, които свалиха марионетката на Рияд.

Какво получи Западът в резултат на западните войни в Близкия изток?

В Сирия и Йемен чрез западните усилия се появиха две от най-големите огнища в света, в които правата на човека не се спазват. В Либия започна нова гражданска война. В Ирак Западът понастоящем се бори с Иран за влияние в страната, която уж Западът „освободи“ през 2003 г.

В Афганистан Западът сключи споразумение с талибаните, които от две десетилетия са западен враг. Благодарение на това споразумение същият този Запад ще може да изтегли 12 000 от войските от страната за 14 месеца, а западните афганистански съюзници ще имат възможността да се справят с талибаните мирно или с оръжие в ръце.

След най-дългата си война Америка си измива ръцете.

За 20 години по време на петте войни бяха убити седем хиляди американски военни, а около 40 хиляди бяха ранени. Америка инвестираха всичките ресурси на империята в тези войни.

Но какво дадоха тези войни на народите, на които САЩ се притекоха уж на помощ и които уж „въздигнаха“, освен стотици хиляди убити афганистанци и араби, както и милиони хора, принудени да напуснат домовете си и оказали се в изгнание?

«Файненшъл таймс» предупреждава Европа, че сега, когато тя е изпълнила дълга си чрез «пробива» си в Близкия изток, има ново морално задължение — да приеме всички тези бежанци, появили се в резултат на нейните войни, а и да продължи да ги приема в следващите десетилетия.

През шестнадесети, седемнадесети и осемнадесети век Испания, Великобритания, Франция и Португалия, а след това Белгия, Италия, Германия и Америка, убедени в превъзходството на тяхната цивилизация, влязоха в света, за да създадат империи и след това да „въздигнат“ и управляват онези, които Ръдиард Киплинг презрително нарече «по-ниски касти, същества без закон».

След две световни войни владетелите на тези империи бяха пропити с либерализъм, който обяви равенството на всички народи, раси, религии, култури и цивилизации. Тази егалитарна идеология предписва разгрома на империите и изоставянето на колониите като реакционни остатъци на невежество и предразсъдъци.

Сега народите на новите държави, недоволни от случилото се в освободените им страни и от това, което правиха техните владетели, решиха да дойдат в Европа, за да се насладят на това, което не могат да направят у дома си. А либерализмът, идеологията на самоубийството на Запада, принуждава Европа да ги приема — през следващите десетилетия.

Бившите колонизиращи страни се превръщат в колониите на бъдещето.

Нима това е краят на Запада?

Петя Паликрушева

Източник: https://www.theamericanconservative.com/buchanan/is-this-how-europe-ends/

Коментари:

Зареждане ...