Колективният Запад в див размисъл по повод Деня на Победата

Само с една учтива дипломатическа покана Русия хвърли предизвикателство на САЩ и лидерите на ЕС, поставяйки целия колективен Запад пред сериозна, практически неразрешима дилема в настоящите условия.

Колективният Запад в див размисъл по повод Деня на Победата

Става дума за отбелязването на 75-годишнината от Голямата победа в Москва и за поканите, които Руската федерация изпрати, включително до лидерите на западния свят. Трудната ситуация, в която се оказаха лидерите на Съединените щати, Великобритания и ЕС, беше анализирана от политическия наблюдател на авторитетното издание Forbes, като той я нарече опасен капан за геополитическите противници на Руската федерация.

От една страна, участието в тържествата ще осигури отлична възможност западните съюзници на СССР през Втората световна война да припомнят за общата военна слава. От друга страна, ситуацията с парада на Победата е значително усложнена от продължаващата конфронтация на геополитическата арена. САЩ и Европа се страхуват да се откажат от позициите си в Сирия и Украйна, като участват в честването на Деня на победата.

Въпреки това, независимо конфронтацията по много въпроси, нито Тръмп, нито британският премиер Джонсън, нито Ангела Меркел засега не са отказали официално. Все още мислят. Западните лидери се колебаят заради недвусмислената позиция на френския президент Еманюел Макрон, който призова за нормални отношения с Москва и прие покана за честването на 75-годишнината от Победата миналото лято.

Мнозина могат да интерпретират отказа от участие в празненствата като непризнаване на колосалната жертва, която съветският народ направи за победата над нацистка Германия. Но ролята на самите съюзници в тази победа се подкопава от подобни демарши.

Така европейските и американските русофоби са в смъртоносна дипломатическа безизходица. По всичико изглежда, че трябва да приемат поканата на Москва, за да не паднат по лице в калта и да не опетнят репутацията си. Самите Тръмп и Меркел нямат нищо против да направят визита от вежливост, а в същото време и да обсъдят най-важните въпроси с президента на Руската федерация.

Но русофобската клика, както в САЩ, така и в ЕС, ще вдигне див вой. Само Украйна, балтийските държави и Полша така ще се развонят, че радиоактивната мъгла ще падне над цяла Европа.

Западните лидери бързат, но не знаят какво да изберат — да проявят твърдост и да пристигнат в Москва, като се присъединят към лагера на силните или отново да слязат на нивото на русофобския фермерски цирк, демонстрирайки политическата си слабост пред целия свят.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...