Американски професор: Не провокирайте Русия, тя може да бъде и безжалостна!

Всички, които живеят в близост до Русия трябва да разберат, че живеят до крупна държава, което означава, че не трябва да я провокират.

Преценките на 72-годишния американски политолог, преподавател в Чикагския университет, автор на трудове по теория на международните отношения, създател на концепцията за «настъпателния реализъм», Джон Миршаймър, често не се вписват в основния поток на американската политическа мисъл. Това отново стана ясно, когато през февруари 2020 г. професорът от Чикаго даде интервю за полския вестник Do Rzeczy.

„Западът носи отговорност за настоящата украинска криза“, обясни Джон Миршаймър пред полския журналист. — Знам, че това е непопулярно мнение в Полша и САЩ. Поляците и американците обвиняват само и единствено Москва за случилото се в Украйна, но това е сериозна грешка.

Не са виновни руснаците, а Западът, предимно САЩ. От средата на 90-те години Русия многократно казваше, че счита за неприемливо разширяването на изток на Северноатлантическия алианс. Въпреки това американците упорито лансират тази стратегия. Държавите, които преди бяха в съветската сфера на влияние, бяха поканени да се присъединят към НАТО. САЩ провокираха „цветни революции“ в постсъветските страни.

В Грузия — „революцията на розите“, в Украйна — „оранжевата революция“ … Никоя сила не може да си позволи военният алианс, създаден като неин смъртен враг, да се озове директно на границите й. Москва не може да позволи Севастопол, пристанището, където се намира руският Черноморски флот, внезапно да се превърне във военно пристанище на НАТО.

Така че абсолютно не обвинявам руснаците за стъпките, които предприеха в Украйна, това беше в техен национален интерес. Това, което прави Русия, има стратегически смисъл. Американците, западноевропейците, поляците демонстрираха невероятна наивност, надявайки се, че Украйна и Грузия ще се окажат внезапно в НАТО.

«Поради техните илюзии, в континентална Европа избухна сериозна криза, която не съответства на интересите нито на САЩ, нито на Западна Европа, нито на Полша.»

Отговорът на професора от Чикаго прозвуча категорично на въпроса на полския журналист дали Полша в случай на отслабване на Германия и Русия ще успее да влезе в „голямата игра“ и отново да се превърне в хегемон на Източна Европа, както през 16 век.

«Не, това е нереалистично», Миршаймер пресече тази илюзия.

«За съжаление, многонационалната мощна полско-литовска общност не може да бъде възстановена. Тази глава от историята е затворена.»

В концепцията за нападателния реализъм на Джон Миршаймер изграждането на военна сила е единственият начин да се гарантира сигурността на държавата в условията на съвременната анархистична (в смисъл без зачитане на международното право, бел.ред.) международна система — колкото повече държавата изгражда военна сила, според него, толкова по-малка е вероятността за нападение срещу нея.

„Ако Мексико и Канада решат да се присъединят към антиамерикански военен съюз и поканят китайските военни да се присъединят към тях, реакцията на Америка няма да се различава от реакцията на Русия спрямо Украйна или Грузия…“, казва Миршаймер. — В крайна сметка това е необходима отбрана. Защо използваме други критерии спрямо Русия?»

Интервюто продължи.

Въпрос: „В миналото Полша … създаде уния с Великото Литовско херцогство . Може би сега трябва да се върнем към подобна стратегия и да създадем единен политически организъм с Украйна, Беларус и други страни, разположени в пространството между Германия и Русия?“

Отговор: «Не, нищо няма да излезе…Епохата на династичните унии е в миналото, започна епохата на съвременните народи».

На въпроса какво ще се случи, ако САЩ обърнат гръб на Европа и тя се окаже „в сериозна опасност“, Миршаймер отговори, че в тази ситуация Полша ще има само един вариант — да се сдобие с ядрено оръжие. В същото време американски професор заяви, че Русия изобщо не се стреми да подчини Полша и балтийските страни.

За Русия, според създателят на теорията за настъпателния реализъм, това би бил „правилният път към огромни проблеми“.

Разговорите за ядрените оръжия не са случайни за Полша. Напоследък тази тема се обсъжда в полската преса.

„Темата за разполагането на ядрените оръжия на НАТО в Полша остава абсолютно актуална“, писа наскоро полскотот издание Sieci. А на 1 февруари 2019 г. полският министър на външните работи в интервю за онлайн версията на германския седмичник Der Spiegel призна, че „един ден“ на територията на Полша ще се появят ядрени ракети на НАТО.

„Това не зависи от това как Русия ще действа в бъдеще“, каза полският министър.

Към горното трябва да добавим, че Министерството на отбраната на Полша обсъжда програма на така наречените съвместни ядрени мисии от няколко години, което предполага, че на държавите-членки на НАТО без ядрени оръжия може да бъде разрешено да използват ядрено оръжие.

Връщайки се към интервюто с Джон Миршаймер, трябва да се отбележи, че професорът в Чикагския университет накратко обясни на полската публика разбирането си за стратегическото значение на политиката на Русия в чужбина:

„Всички, които се намират в близост до Русия, трябва да разберат, че живеят до крупна и могъща държава, което означава, че не трябва да я провокират. Ако провокирате тази държава, тя може да се държи и безмилостно към вас.

Независимо дали ви харесва или не, няма никакво значение — това е начинът, по който работи светът.“

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...