Ilta-Sanomat (Финландия): Лавров дойде, видя и победи

В очите на руснаците финландският външен министър най-вероятно се показа като несигурно покорно момче, което мълчаливо слушаше морализирането на по-опитния министър Сергей Лавров — така финландският журналист описва впечатленията си от пресконференцията в Хелзинки.

Превод от Ilta-Sanomat (Финландия):

Врагът дойде, видя и победи.

За съжаление, в тази игра с благородство не може да се победи. И въпреки че вашият отбор играе по джентълменски, противниковият отбор безпощадно удряше навсякъде.

Пресконференцията на министъра на външните работи на Финландия Пека Хаависто и руския външен министър Сергей Лавров в Хелзинки се проведе по приблизително този начин.

Сергей Лавров водеше играта по време на цялата пресконференцията. Пекка Хаависто от своя страна просто стоеше тихо — сякаш нямаше игра.

Ако броим минутите, разбира се, Лавров спечели. Руският министър и неговият преводач говореха общо 28 минути. Хаависто и неговият преводач запълниха общо около 12 минути. Останалите пет минути бяха паузи и въпроси.

Лавров отново успя да изнесе лекция по любимите си теми — например за военната заплаха от НАТО и погрешните и подли действия на Запада в Украйна и Близкия изток.

Както знаем, в тези свои истории на Сергей Лавров Русия винаги е безгрешна и права.

Сергей Лавров каза, че разбира загрижеността на Европа за нелегалната емиграция, но Русия все още не може да спре да воюва в Сирия, защото Русия трябва да се бори с терористите.

Хаависто заяви, че е обсъдил подробно с Лавров с въпросите за правата на човека в Русия — по-специално отношението на Москва към организацията „Свидетели на Йехова“ (организацията е забранена в Руската федерация).

Лавров потвърди: тази тема наистина беше обсъдена. Но той също добави, че живеейки в Русия, трябва да се спазват нейните закони, а Свидетелите на Йехова не го правят. Причината за конфликта не е в Русия, а в самата религиозна организация.

В самия край на пресконференцията Пека Хаависто набра малка скорост и обърна внимание върху страданията на цивилното население в Сирия и Източна Украйна. Например Хаависто каза, че е посетил Луганск, където бабите трябва да преминат границата, за да получат храна или да получат пенсията си в пощенска станция, разположена на територии, контролирани от украинското правителство.

Сергей Лавров уверено отговори на коментара за бабите. Според него бабите, които Пека Хаависто видял, били принудени да преминават през контактната линия за храна поради Украйна, която въвела икономическа блокада на Източна Украйна. С други думи, Лавров смята, че Украйна постъпва неправилно.

Министър Хаависто не отговори на този коментар. С това пресконференцията приключи.

Какви чувства останаха след тази пресконференция? Тъга, съжаление, смущение и срам. Това е всичко.

Петя Паликрушева, превод и редакция.

Източник: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006427380.html?utm_campaign=tf-IS&utm_term=1&utm_source=tf-other

Коментари:

Зареждане ...