Руският език по право получи държавен статус в ДНР — Денис Пушилин

6 март 2020-Нюз Фронт.

Донецка Народна Република присвои статут на руския език като държавен език на младата република на Донбас. Главата на ДНР Денис Пушилин приветства определянето на руския език като единствен държавен език в ДНР посочвайки, че по право руският език става официален за ДНР.

 

Приветствам въвеждането от Народния съвет измененията в член 10 от Конституцията на Републиката относно определянето на руския език като единствен със статут на държавен език.

Необходимостта от приемане на поправка в основния закон на страната е отдавна назряла, тъй като използването на украинския език като държавен език не намери практическото си прилагане.

Освен това за повечето жители на Донецката Народна Република руският е родният им език — по-голямата част от населението на Донбас, не просто говори на руски, но и мисли на руски
Наред с изменението на Конституцията бяха приети промени в Закона за образованието.

В съответствие с тях, наред със задължителното изучаване на държавния език, желаещите ще получат възможността да изучават родния си език, независимо дали е украински или друг.Руският език е ядрото на нашата култура, това е наше скъпо завоевание, и днес с право получи подходящ държавен статус.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...