Чиновниците от САЩ жадуват за Трета световна война: US генералите нарекоха това «лоша идея»

Пентагонът не оцени идеята на Държавния департамент да провокира глобален конфликт.

Чиновниците от САЩ жадуват за Трета световна война: US генералите нарекоха това "лоша идея"

Това съобщи изданието Politico, позовавайки се едновременно на четири източника.

Според СМИ, във Вашингтон се разразила жестока конфронтация между външнополитическото и военното ведомства. Служителите на Държавния департамент настояват за разполагане на противоракетните ракетни комплекси «Пейтриът» в Турция. Както по-рано Анкара предложи, Турция възнамерява да ги разположи близо до границата със сирийската провинция Идлиб, където действа руската авиация, осигуряваща подкрепата на сирийските войски.

В същото време служителите на Пентагона, които първи ще трябва да понесат отговорността за последствията от подобно решение, го смятат за „безразсъдно“. Министерството на отбраната на САЩ аргументира позицията си с това, че разполагането на американските системи за противовъздушна отбрана за прехващане на самолети на руските космически сили ще изведе сирийския конфликта на глобално ниво. Всъщност става въпрос за провокиране на Третата световна война според Пентагона.

„Винаги ще е лоша идея“, казва един от източниците на публикацията, оценявайки опасните желания на Държавния департамент.

Важно е да се отбележи, че разполагането на ПВО в Турция не е единственото нещо, за което американските дипломати настояват. Събеседниците на журналистите заявяват, че специалният представител на Държавния департамент за Сирия Джеймс Джефри, като инициатор на деструктивните идеи, е повдигнал въпроса за създаването на затворена зона за полети над Идлиб. В същото време Съединените щати, както се планирано, трябвало да станат гарант за спазване на установените правила, тоест да прехващат самолети, които нарушават забраната.

Комитетът на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ, както и апарата на главата на Пентагона Марк Еспър, все още възпират стремежите на Държавния департамент, осъзнавайки, че това «няма да промени намеренията на Русия и Сирия», но ще доведе до глобални последици.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...