Стивън Коен: Кремъл има твърдото намерение да модернизира Русия

Професор Стивън Коен отново се противопоставя на русофобския „мейнстрийм“ в САЩ, задавайки прост въпрос: ако Путин наистина иска да „сее раздори и войни“ по цялата планета, защо сега започва модернизация в Русия? Но Коен не се съмнява, че смяната на правителството в Руската федерация ще бъде последвана от опит за промяна към по-добро в живота на руския народ.

Превод от The Nation (САЩ):

Медиите в Съединените щати в продължение на три години страдат от свързаната с Русия мания «Рашагейт». Тоест мания, основана най-вече на лъжливи обвинения. И в крайна сметка тази мания скри от американците някои важни, потенциално исторически промени, които се случват вътре в този народ, който живее в най-голямата страна в света.

А някои от тези руски промени «Рашагейт» просто изтри, унищожи от съзнанието на американците. Едно от най-важните решения (които американците «пропуснаха да видят») беше решението на руското ръководство начело с Путин да инвестира 300-400 милиарда долара от средствата, спестени «за черни дни» в инфраструктурата на Русия.

Това е особено важно за големите, слабо развити региони на провинцията. Втората посока за инвестиране на средствата е за „проекти“: от образованието и медицината до подпомагането на семействата, транспорта и различните технологии. Ако този инвестиционен план бъде успешно приложен, Русия ще се промени значително, а животът на руския народ също ще се подобри значително.

По същество в много свои аспекти политиката на Елцин се оказа не модернизация, а напротив, деиндустриализация и следователно демодернизация.

Имайки население, което си спомня всички тези събития, Путин предложи план за мащабни (и много бързи) инвестиции.

Русия реши да започне да харчи парите, които е натрупала във фондовете си за черни дни. И това откри истинска дискусия в Русия. Хората, които казват, че в Русия няма дискусии, защото Путин решава всичко, тези хора просто грешат.

Имам чувството, че Путин е решен да започне да харчи пари от фондовете. Това се дължи на факта, че той вижда своето наследство преди всичко в това да остави след себе си по-модерна страна, в която хората биха живели по-добре от преди. А това може да се постигне само като се харчат пари.

Но тогава на кого да се дават парите? Всичко това са трудни въпроси, но това са важни въпроси. Говорих с много хора в Русия за Путин. В Русия човек може да говори свободно, има хора, които открито критикуват Путин за намаляване на «пространството на демокрацията», има и такива, които вярват, че именно той е виновен за влошаването на отношенията със Запада. Но дори тези хора ми признаха, че животът на обикновения човек при Путин е станал по-добър. И че руснаците никога не са живели толкова добре, колкото живеят сега — въпреки всички трудности — през периода на управлението на Путин.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.thenation.com/article/world/the-kremlin-plans-to-modernize-russia-again/

Коментари:

Зареждане ...