Пентагонът: Не сме в състояние да създадем ПРО за защита от Русия


Създаването на система, която да защити САЩ от руските балистични ракети, е технически невъзможно, заяви адмирал Чарлз Ричардс, командващ Стратегическите сили на САЩ.

Видео: Пентагонът призна загубата на превъзходство над Русия

Както предаде РИА Новости, по време на изслушването в Конгреса демократът Сет Мълтън е попитал дали американците могат да отблъснат атака от страна на Русия и Китай.

Ричардс е отговорил, че противоракетната отбрана на страната е проектирана така, че да «не се пресича със стратегическите възпиращи средства» и е в състояние да защити територията на държавата.

Конгресменът е задал уточняващ въпрос дали способността за отблъскване на подобна атака е свързана с броя на ракетите-прехващачи.

„Това е не само скъпо и нереализуемо от техническа гледна точка, но също така повдига въпроси за стратегическата стабилност“, отговорил адмиралът.

Според него американската противоракетна отбрана се основава на факта, че ответният удар ще нанесе такива щети на противника, че атаката ще стане безсмислена.

По-рано изследователските служби на Конгреса заключиха, че Вашингтон отстъпва на Москва в усъвършенстването на ядрените оръжия.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...