Ердоган заповяда на армията да унищожи системата за ПВО С-300 в Сирия

Турската армия, която нахлу в Сирия, изпитва сериозни проблеми, тъй като е лишена от въздушна подкрепа. Това е възпрепятствано от доминирането в небето на изтребителите на ВВС на Русия и доставените от Русия системи за ПВО на Дамаск С-300. В тази връзка турският президент Реджеп Ердоган призова военните да унищожат сирийските системи за ПВО.

В речта си в парламента Ердоган заяви, че в близко бъдеще турската авиация трябва да реши проблема с невъзможността да използва сирийското въздушно пространство. За целта тя трябва да лиши Дамаск от системата за ПВО С-300.

Експертите считат, че в тази връзка Турция ще нанесе удари по местоположението на сирийските системи за противовъздушна отбрана с дронове или ще използва тактически оръжия за далечни разстояния. Вероятно един от тези опити бе направен във вторник, но най-модерият турски дрон “Anka-S” бе свален, тъй като по-рано официалeн Дамаск обяви намерението си да унищожи всякакви турски самолети, хеликоптери и дронове, които нахлуват във въздушното пространство на страната без разрешение. Най-вероятно следващия път ще бъдат използвани далекобойни РСЗО, но за това турската армия все пак ще трябва да се приближи по-близо.

„Понастоящем най-големият проблем за действията на турските въоръжени сили в Сирия е невъзможността да се използва въздушното пространство. Надяваме се, че в близко бъдеще ще решим и този въпрос“, каза турският президент, като намекна, очевидно, за руските С-300, които са на въоръжение в сирийската армия.

Понастоящем Турция има ракети с далечен обсег на въоръжение, но те все още не достигат до базите, в които се намират сирийските системи за противовъздушна отбрана С-300. Възможно е Анкара да използва тактическо оръжие. Подобни действия обаче ще предизвикат ответен удар на Дамаск по турска територия, над което Ердоган ще трябва да се замисли.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...