Asahi Shimbun: През 2005 г. премиерът на Япония, Джорд Буш, Жак Ширак и Кофи Анан признаха значението победата на СССР над нацистка Германия

Японският премиер Шиндзо Абе трябва да помисли внимателно, преди да се отправи към Русия на 9 май за военния парад в чест на победата на СССР над нацистка Германия, счита Asahi Shimbun. Присъствието на японския лидер на толкова важен за Москва празник може да даде на света „погрешен сигнал“ и да създаде впечатление, че Токио е съгласно с позицията на Русия за резултатите от Втората световна война, включително нейния суверенитет над Южно-Курилските острови.

Както припомня изданието, през 2005 г. заемащия по онова време поста време премиер на Япония Дзюнитиро Коидзуми, заедно с други световни лидери, включително президента на САЩ Джордж Буш, френския лидер Жак Ширак и генералния секретар на ООН Кофи Анан, са присъствали на руския парад в чест на 60-годишнината от победата във Втората световна война. Тогава с посещението си тези световни лидери демонстрирали признание за важността на победата на СССР над нацистите, отбелязва изданието.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...