Турското правителство ще обяви Идлиб за своя територия

Турското правителство ще обяви Идлиб за своя територия, за да предотврати превземането му от Дамаск и да спре Русия.

Турската преса, позовавайки се на висши турски служители, пише, че Анкара възнамерява да включи Идлиб към територията на своята държава, за да спре въздушните удари от руските въздушни сили върху джихадистите и турските войски. Всъщност Турция ще окупира северната част на Сирия, възползвайки се от гражданския конфликт и отслабването на Арабската република. В същото време Русия беше обвинена, че води «религиозна» война.

„Русия и нейният съюзник Башар ал Асад считат за терористи всички, които принадлежат към сунитското движение на исляма и имат лично оръжие. Анкара се опитва да предотврати притока на още 4 милиона сунитски сирийци на нейната територия … За да останат те в Сирия, тази страна трябва да се разцепи», пише турското издание Daily Sabah.

По този начин Анкара ще обяви, че северът на страната попада под нейния суверенитет, което уж трябва да осигури защита срещу военните операции от страна на Русия и Сирия. Междувременно експертите смятат, че откритата окупация ще бъде сериозен проблем за Ердоган, тъй като в този случай Дамаск ще започне да нанася удари върху територията на Турция.

Въпреки краткосрочния успех на джихадистите, през последните няколко дни сирийската армия освободи няколкостотин квадратни километра от Идлиб. В същото време 50% от провинцията вече е под контрола на въоръжените сили на САР. Турските части са принудени да се оттеглят, губейки територията, която вече обявиха за своя.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...