Световната Здравна Организация: коронавирусът стремително се разтаства, целия свят е под заплаха

28 февруари 2020-Нюз Фронт.

Световната Здравна Организация (СЗО) повиши глобалната оценка на риска от новия вид коронавирус до «много висока» в световен мащаб.

Коронавирусът 2019-nCoV може да се разпространи в повечето, ако не във всички страни по света, заяви в петък Кристиан Линдмайер, говорител на Световната Здравна Организация. Още няколко държави в петък обявиха първите заразени, а папа Франциск работи от вкъщи заради леко заболяване.

Разпространението на вируса расте. От доста време предупреждаваме за сценария, при който коронавирусът ще достигне до повечето, ако не до всички страни по света «-, заяви в петък представителят на СЗО Кристиан Линдмайер.

Според изчисления на агенция Ройтерс щетите за глобалната икономика от коронавирус възлизат на пет трилиона долара до момента. Общо 2867 души са починали от болестта в света. Според официалните данни.

Covid-19 се е разпространил на всички световни континенти, с изключение на Антарктида.
В петък Нигерия,Нова Зеландия, Азербайжан обявиха първите случаи на зараза на своя територия.
Нигерия стана първата страна на юг от пустинята Сахара, която докладва за инфекцията. Вирусът е намерен в италианец, който лети за Лагос от Милано. Според министъра на здравеопазването Акинола Абайоми пациентът е в стабилно състояние, симптомите на вируса са леки.Според Абайоми правителството възнамерява да открие всички, с които пациентът е контактувал.

Премиерът на България Бойко Борисов завери, че в страната ни няма случаи на заразяване.

Към днешна дата няма нито един доказан случай на коронавирус в България. Няма логика да крием за наличието на заразата у нас.

Не бива да има паника сред обществото, и тази опасност ще отмине. Правителството, националният оперативен щаб, областните щабове и общините работим в пълен синхрон. Благодаря на българските журналисти за коректната работа до този момент при отразяването на събитията и разчитам на тях това да продължи и занапред.

В такива моменти дезинформацията може да бъде по-опасна от самото заболяване. Затова призовавам да спрат всички фалшиви новини по темата.

Лекарите и експертите от националния оперативен щаб ще информират денонощно обществеността за ситуацията в страната. За да бъдат хората наясно по всяко време какви мерки предприемаме — брифингът на щаба за коронавируса вече ще се провежда два пъти дневно — от 8.00 и 17.00 часа», — написа премиерът на страницата си в Facebook

Италия, се превръща в център на разпространението на коронавирус в Европа.

На 23 февруари в страната бяха въведени извънредни мерки заради бум на заразяване. Руските оператори отказват да продават турове до Италия, а британската нискотарифна авиокомпания EasyJet частично отмени полетите до тази страна.Според официални данни в момента в Италия има 655 заразени и 17 смъртни случая.

В света се разработват повече от 20 коронавирусни ваксини, като първите резултати се очакват след няколко седмици.
Продължаваме да следим ситуацията, очаквайте подробности.
Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...