Проучване: Путин — втори по уважение в света

Компанията Brand Finance публикува първия си световен рейтинг на страните по отношение на тяхната мека сила, в който Владимир Путин е на второ място по уважение, докато Русия е седма по отношение на влияние.

На първо място в глобалния индекс за мека сила са САЩ. Щатите заемат първо място по осем показателя едновременно, които подчертават най-високото ниво на развитие на американския бизнес, технологии и общество.

В същото време, както се отбелязва, някои от действията на президента Доналд Тръмп (търговските войни, както и оттеглянето от Парижкото климатично споразумение, ядрената сделка с Иран и договорите с Русия за неразпространение на оръжията) са се отразили негативно върху такива показатели като репутация, ред, доверие и сигурност.

Под мека сила авторите на индекса разбират „способността на нацията да влияе върху предпочитанията и поведението на различни индивиди на международната арена (държави, корпорации, общество и т.н.) чрез привлекателност и убеждаване, а не чрез използване на сила“.

Самият индекс оценява известността и разпознаваемостта на нацията, влиянието, репутацията, както и седем ключови елемента на сила — бизнес и търговия, ред, международни отношения, култура и наследство, медии и комуникации, образование и наука, хора и ценности.

Германия изостава с 5 точки зад САЩ, а Великобритания е на трето място с разлика от само 0,1 точки. Според експерти Германия е изоставила твърдата сила след Втората световна война и е успяла да се превърне в една от най-влиятелните страни в света.

Заслуга на страната е много високото ниво на икономическо развитие, което се подкрепя от компетентното политическо управление и репутацията на Ангела Меркел.

Великобритания, след като замени Империята с ЕС, не е престанала да бъде една от най-влиятелните сили в света. Brexit няма да й попречи да остане такава, се казва в проучването.

Кралското семейство имало ненадминат принос за меката сила на Великобритания и според експертите влагат около 2,4 милиарда долара годишно в икономиката на страната.

В челната десетка са включени също Китай и Русия, които авторите на доклада не класифицират като меки свръхсили, самите автори наричат появата им в класацията „неочаквана“. Факт е, че Китай и Русия остават много влиятелни на световната сцена: по този показател те заемат съответно второто и седмото място.

„Друг въпрос е тяхната репутация, тоест качеството на това влияние върху другите. Тук двете държави заемат съответно само 24-о и 26-о място. Меката сила на Китай се състои в нейната икономика, която позволява на китайските компании и инвеститори да лансират своите интереси по целия свят“, се казва в проучването.

Авторите на доклада отбелязват, че Русия няма мощна икономика и световно известни марки, но има Владимир Путин.

„Въпреки противоречивите методи на управление, той върна Русия в топ лигата на световната политика и остава една от най-влиятелните фигури сред световните лидери“, казват авторите на доклада за Путин.

По отношение на уважението, според Brand Finance, Путин се класира на второ място в света. Освен това Русия заема много високо място в дипломатическите кръгове — третото място в света.

Прави впечатление, че страната е четвърта в света по спорт. Въпреки допинговите скандали, отнетите олимпийски медали и спирането от участие в Олимпиадата през 2020 г. в Токио, както и в Световния шампионат по футбол през 2022 година.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...