Вучич: Признаването на Косово за независима държава е въпрос на време

Въпрос на време е признаването на Косово за независима държава, най-малко практически, ако не официално. Това заяви президентът на Сърбия Александър Вучич, цитиран от Анадолската агенция.

Вучич: Признаването на Косово за независима държава е въпрос на време

По-рано премиерът на Косово Албин Курти обяви, че наложените върху стоки от Сърбия 100% мита ще бъдат заменени с реципрочни мерки щом бъдат изработени от Министерството на икономическото развитие на страната.

Вучич подчерта, че след отмяната на митата той очаква огромен натиск върху Сърбия за присъединяването на Косово към ООН.

«Целта им е да вкарат Косово в ООН и това е същността на всичко. Това трябва да очакваме, въпросът е кога ще се случи, дали до три месеца, шест месеца, година, това ще се случи», каза Вучич пред белградската телевизия O2.

През 2018 г. Косово наложи 100 % мита върху вноса на продукти от Сърбия и Босна и Херцеговина. Ходът е част от опитите на Косово да принуди Сърбия да признае независимостта на страната.

През последните две години Косово пренебрегна призиви на ЕС и ООН за отмяна на митата.

Над 100 държави, включително САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Турция, признаха независимостта на Косово. Сърбия, Русия и Китай не признават Косово за независима държава, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...