В Турция назрява нов военен преврат: Турската армия на ръба на бунта

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган може да се сблъска с нов военен преврат.

Нашествието на Анкара в Сирия, което причини огромни загуби сред турската армия, десетките унищожени бронирани машини, както и сваленият последен модел безпилотен самолет «Anka-S», струващ няколко милиона долара, предизвика негативна реакция сред командването на турската армия, което на места доведе до акции на протест. Ердоган е обвинен в това, че не може да обезпечи сигурността на турските войски в Сирия. Както опозиционните сили, така и висшите военни служители, които са в оставка, критикуват президента.

„За нашата страна е неизгодно да работи срещу централното правителство на Сирия и да носи тежестта на империалистическата война. Разбира се, във външната политика вие понякога предприемате действия, които могат да се считат за аморални, но с очакване на изгода“, каза екс-адмирал Тюркер Ертюрк пред журналисти.

Тъй като бойците, контролирани от Анкара, в по-голямата си част не могат да се противопоставят напълно на сирийската армия, командването на турската групировка в Арабската република е принудено да вкара своя спецназ. В тази връзка има загуби сред турските военни.

Освен това редица турски наблюдателни пунктове са блокирани и са разположени в тила на въоръжените сили на САР, а постовете, разположени на фронтовата линия, са атакувани от руските аерокосмически сили, тъй като от тяхното разположение протурските бойци стрелят по правителствените войски.

В момента обградените наблюдателни пунктове са лишени от провизии, защото сирийските военни поради влошаването на ситуацията не позволяват през тях да преминават конвои с храна. В тази връзка моралът на турските войници е паднал почти до нулата. Някои военни служители открито заявяват готовността си да се предадат, за да не умрат от глад.

Според експерти продължаването на намесата на Анкара ще доведе до увеличаване на загубите, което ще се отрази на вътрешната политическа ситуация в Турция. На фона на тези събития военният преврат е напълно възможен, още повече, че много противници на Ердоган все още са в страната.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...