Турция понесе първите загуби в Либия

Турският контингент в Либия, разположен в тази северноафриканска страна по споразумение с Правителството на Националното съгласие (ПНС), претърпя първите загуби.

Турция понесе първите загуби в Либия

Това стана известно от изявлението на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, направено в Измир.

Агенция Anadolu цитира думите на турския лидер:

В Либия паднаха няколко наши герои, но загубите в редиците (ЛНА, Либийска национална армия, оглавявана от маршал Хафтар, бел.ред.) достигнаха почти сто наемници.

Според него действията на Турция в Либия отговарят на националните интереси.

Турция понесе първите загуби в Либия

Както показва практиката, обаче, чувайки подобни съобщения, за да получим реална представа за турските загуби, трябва да умножим по две загубите на противника.

Т.е. Турция е загубила до момента минимум 200 военни в Либия.

Понастоящем едно е очевидно — изявленията на Ердоган, че на територията на Либия се намират само турски военни инструктори, не отговарят на реалността.

Припомняме, че в края на ноември беше подписан меморандум за сътрудничество във военната сфера и за взаимно разбирателство в морските зони между Анкара и ПНС  на Файес Сарадж.

Подписването на меморандума предизвика възмущение не само в Либия, където в момента няма единовластие, а по-голямата част от територията се контролира от Либийската национална армия (ЛНА) на фелдмаршал Халифа Хафтар, но и в страните от средиземноморския регион, главно граничещи с Турция.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...