Тръмп заведе дело срещу The New York Times за «лъжливите обвинения за сговор с Русия»

Предизборният щаб на президента на САЩ Доналд Тръмп заведе дело срещу вестник The New York Times във връзка с «лъжливите обвинения за сговор с Русия».

«Съдебният иск, подаден към Върховния съд на щата Ню Йорк, има за цел да привлече организацията към отговорност за умишлено публикуване на неверни изявления срещу кампанията на президента», заяви Джена Елис, старши юридически съветник на Тръмп.

Според нея подобни изявления «бяха и остават 100% неверни и клеветнически».

«В жалбата се твърди, че The New York Times е знаел за лъжливостта на съобщенията по време на публикуването, но ги е публикувал с намерението да навреди на кампанията, вкарвайки в заблуждение собствените си читатели», отбеляза Елис.

През април 2019 г. съветникът на американския президент Джаред Кушнер нарече глупости изявленията за сговор на държавния глава с руските власти. Той отбеляза, че разследването на «сговора» е причинило вреда на страната.

Според Тръмп разследването срещу него от екипа на специалния прокурор Робърт Мълър е незаконно.

През март 2019 г. Министерството на правосъдието на САЩ предостави на Конгреса резюме на доклада на Мълър. Там се отбелязва липсата на доказателства за сговор на Тръмп с Русия.

Както следва от документа, „разследването не разкри, че участниците в кампанията на Тръмп са влезли в заговор с Русия или са координирали вмешателство».

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...