САЩ възнамеряват да насочат 788 милиона долара за противодействие на Русия през 2021 година

27 февруари 2020-Нюз Фронт.

Държавният департамент съобщи, че се предлага по-специално да бъдат изпратени 24 милиона долара за „противодействие на руската дезинформация и пропаганда в Европа, Евразия и Централна Азия“.

През фискалната 2021 година администрацията на САЩ планира да насочи почти 788 милиона долара за противодействие на Русия чрез Държавния департамент на САЩ. За това свидетелстват справочни материали, разпространени в понеделник, 10 февруари от американското външно министерство.

 

Те бяха оповестени публично, след като Белият дом представи на Конгреса на САЩ проект на федералния бюджет на САЩ за следващата фискална година. 2020 фискалната година приключва в САЩ на 30 септември.

Според прес-съобщение на Държавния департамент на САЩ изпълнителната власт възнамерява да «инвестира 763,8 милиона долара в чуждестранна помощ, както и 24 милиона долара в целево финансиране за противодействие на руската дезинформация и пропаганда в Европа, Евразия и Централна Азия».

С оглед на нарастващата конкуренция между държавите засилващи влиянието си, бюджетът има за цел да засили подкрепата на стратегията на [Вашингтон] в Индийския и Тихия океан, противодействайки на злонамерените влияния на Китай, Русия и Иран, защита на правата на човека и религиозната свобода, защита на американските граници и подпомагане на съюзниците, за да бъдат по-силни партньори в областта на националната сигурност и икономиката “-, се подчертава в документите на Държавния департамент на САЩ.

 

В документите се уточнява, че през 2021 година правителството на САЩ възнамерява да изразходва 1,5 милиарда долара за целеви програми за чуждестранна помощ и още 596 милиона долара за „дипломатическо сътрудничество за подкрепа на стратегията в Тихия и Индийския океан“.

Американската изпълнителна власт очаква да отдели 337,5 милиона долара за подпомагане на «важни партньори в Близкия изток» в борбата срещу иранското влияние.

 

Следващите президентски избори в САЩ ще се проведат през ноември 2020 година.
Още през ноември 2019 ръководителите на Министерството на правосъдието, Министерството на отбраната, ФБР и няколко други правоохранителни ведомства в САЩ издадоха съвместно изявление, в което заявяват, че Русия, Китай и Иран ще се опитат да се намесят в процеса на гласуване в САЩ или да повлияят на предпочитанията на избирателите.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...