Протурските джихадисти захвърлиха оръжието си, за да снимат удара на ВКС на Русия (видео)

В мрежата се появи видеоклип, заснет, вероятно, през последните дни в провинциите Идлиб и Алепо. Видеото показва как бойци от протурски групировки, захвърляйки оръжията си, изтичват на открито, за да заснемат с мобилните си телефони последствията от атаката на ВКС на Русия в Северна Сирия.

Точната дата на заснемане на видеото е неизвестна, един от потребителите на Twitter го публикува на 21 февруари на своя акаунт, в същия ден видеото се появи на канала YouTube. Най-вероятно е заснето момента, в който руските самолети атакуваха нападащите джихадисти на 20 февруари в района на населеното място Нейраб — южно от зоната на деескалация в Идлиб.

Видеото показва как няколко бойци изтичват от укритието си, като свалят оръжията си и започват да записват с мобилните си телефони ефектите от атаките на руските военновъздушни сили. В същото време само турският военен остава с оръжие, който с виковете и жестовете си се опитва да натика джихадистите обратно в прикритието им, за да не бъдат ударени от руските самолети.

По-рано беше съобщено, че на 20 февруари джихадистите са започнали атака в района на населеното място Нейраб. Бандите атакуваха три пъти позициите на правителствените сили с подкрепата на турската артилерия и танкове. При отблъскването на вражеските атаки сирийските войски унищожиха над 150 бойци от въоръжената опозиция. Въпреки изявленията на Анкара за превземането на Нейраб, сирийската армия не потвърждава загубата на града.

Междувременно, според ориенталиста Кеворг Мирзаян, с нападението срещу Нейраб Ердоган е започнал утилизацията на джихадистите, тъй като не може да ги прехвърли всички в Либия, а провинция Идлиб все пак ще трябва да бъде предадена на правителствените сили, които дори и не мислят да спират нападението.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...