Newsweek: Напрежението между местните, регионалните и международните сили в Сирия се запазва

Президентът Доналд Тръмп предложи да прехвърли бремето на войната с ИДИЛ на Русия, Иран, Ирак и Сирия, вместо това Щатите да се съсредоточат върху съхраняването на американския контрол върху нефтените находища в региона, пише Newsweek. В същото време американският лидер припомни, че САЩ изтеглят войските си от Сирия, оставяйки контингентите само в „малки горещи точки“.

Убития от САЩ генерал от Корпуса на ислямската революция Касем Сюлеймани беше един от първите, които реагираха на бързия възход на «Ислямска държава» в Ирак и Сирия, като помогна на местните правителствени сили и кюрдите, като паралелно с това мобилизира шиитското опълчение. Когато американската коалиция се намеси в делата на Ирак и Сирия през 2014 г., Вашингтон и Техеран преследваха едни и същи цели в Ирак, но се озоваха на противоположните страни на барикадите в Сирия.

Ирак и Сирия обявиха победа над ИДИЛ в края на 2017 година. Въпреки това остатъците от терористичната групировка продължават да действат, напрежението продължава между местните, регионалните и международните сили, отбелязва изданието.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...