«Левите» в Германия предявиха иск към Меркел във връзка с убийството на генерал Сюлеймани

27 февруари 2020-Нюз Фронт.

Убийството на генерал Касем Сюлеймани в Багдад е извършено с помощта на американската въздушна база в Рамщайн в Западна Германия, уверени са депутатите на Лявата партия в Бундестага.

Депутатите от Бундестага от левицата се обърнаха към германската федерална прокуратура с иск срещу членове на германското правителство във връзка с убийството извършено от американските военни на иранския генерал Касем Сюлеймани и Абу Махди ал Мухандис, ръководител на про-иранската шиитска въоръжена група Ал-Хашд ал Шаби.

Федералният канцлер Ангела Меркел и членовете на нейния кабинет са заподозрени в съучастие в убийството на Сюлеймани и Ал Мухандис чрез бездействие, се казва в изявлението на осем депутати, което те внесоха в четвъртък, 27 февруари.

 

"Левите" в Германия предявиха иск към Меркел във връзка с убийството на генерал Сюлеймани

 

В иска са посочени и германският външен министър Хайко Маас, министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер и министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер

 

Въздушната база Рамщайн и убийството на генерал Касем Сюлеймани

Искът на германската «левица» се основава на доклади, според които данните за атаките на американски дронове са преминавали през опорния пункт на ВВС на САЩ Рамщайн в Западна Германия.

По всяка вероятност членовете на германското правителство до настоящият момент не са предприели никакви мерки, за да се убедят, че чрез информационни мрежи в Рамщайн не се осъществяват противоречащи на международното право атаки с безпилотници, посочиха депутатите.

Федералното правителство е задължено да гарантира, че международното право не е нарушено в Германия, се подчертава допълнително.

Трябва да се предположи, че атаката с американски дронове в Ирак е извършена чрез разположен в Рамщайн ретранслатор, тъй като като се вземе предвид кривината на земната повърхност, това е единственият възможен начин за предаване на сигнали от Съединените щати към Ирак, отбелязват авторите на изявлението.

Германският Рамщайн е крайъгълният камък на световната политика на насилие в САЩ » подчертават те и призовават прокуратурата незабавно да започне разследване на членове на федералното правителство.
Целенасоченото унищожаване на Сюлеймани трябва да се счита за убийство, извършено по начин, опасен за обществото», посочиха още представителите на Лявата партия.

Генерал Касем Сюлеймани и Абу Махди ал Мухандис бяха убити на 3 януари 2020 година по лична заповед на президента на САЩ Доналд Тръмп в резултат на безпилотен ракетен удар на международното летище в Багдад.

Малко след смъртта на Сюлеймани, иранският духовен лидер Аятола Али Хаменей го назначи за наследник на бригаден генерал Есмаил Каани.

Като отмъщение за убийството на Сюлеймани, Иран обстреля две военни бази в Ирак на 8 януари, където са разположени американските войски.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...