Централата на Тръмп ще съди New York Times заради авторска статия за Русия

27 февруари 2020-Нюз Фронт.

Избирателният щаб в САЩ на президента Доналд Тръмп съобщи в сряда, че възнамерява да съди New York Times, обвинявайки вестника, че умишлено е публикувал неточна авторска статия, в която се посочва, че централата е имала цялостно споразумение с Русия по време на президентските избори през 2016 година. Дори във вътрешно политическите си разборки, САЩ не пропускат да намесят Русия.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом във Вашингтон, САЩ, 12 февруари 2020 година REUTERS / Том Бренер

Според представители на централата делото ще бъде заведено в съд в щата Ню Йорк.

Делото се отнася до публикуването на авторска статия на Макс Франкел, който беше изпълнителен редактор на NYT от 1986 до 1994 г., през март 2019 година в статия Франкел пише, че „няма необходимост от подробна електорална конспирация между предизборния щаб на Тръмп и олигархията на Владимир Путин, тъй като те имат цялостно споразумение: услуга под формата на помощ в кампанията срещу Хилари Клинтън в замяна на услуга под формата на нова про-руска чуждестранна политика, започваща с премахването на тежките икономически санкции, наложени от администрацията на Обама.
Привържениците на Тръмп знаеха за първата услуга и обещаха перспективата за връщане. “

Според копие от проекта на искова молба, публикуван от централата на Тръмп, вестникът е обвинен в „изключителна пристрастност и враждебност към кампанията“. Съдебният процес също се позовава на „усърдието“ на публикацията „да повлияе неправилно на президентските избори през ноември 2020 “, се казва в документа.

 

„ Предизборният щаб на Тръмп се обърна към съда, за да опита да накаже автора на статията за мнение, което счита за неприемливо.
За щастие законът защитава правото на американците да изразяват своите мнения и заключения, особено по отношение на събития от обществено значение.
В този случай чакаме потвърждение на това право “-, заяви в изявление представителят на NYT.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...