САЩ усилват натиска върху Балканите заради сътрудничество с Русия под каквато и да било форма

26 февруари 2020-Нюз Фронт.

Държавният департамент на САЩ призова всички съюзници и партньори да се откажат от сделки и взаимодействие с Русия, в противен случай, последствията ще са санкции.Санкциите ще бъдат наложени съгласно CAATSA.

Така Държавният департамент отговори на въпроса на американските медии какво мислят за доставката на първата част от руската противоракетна ракетна система «Панцир С» в Сърбия.

 

„В хода на нашите разговори с висши държавни служители многократно сме изразявали безпокойство относно закупуването на руска военна техника от Сърбия, включително закупуването на системата„ Панцир “, заяви представител на Държавния департамент.

Съобщението за налагането на санкции срещу Сърбия заради придобиване на руско оръжие беше коментирано по-рано от президента на Сърбия Александър Вучич, който заяви, че „е безсмислено да ни налагат санкции заради «Панцир» и дори да ги въведат, такива решения ще се вземат дълго и ще се отнасят за юридически и физически лица а не за народа като цяло. »
Преди това обаче той изрази загриженост относно евентуален натиск върху Сърбия във връзка с закупуването на руската ракетна система.

 

Под прицела на САЩ е и нашата родна България, която се оказа епиценър на мащабна антируска кампания, ръководена от структури подконтролни на САЩ. 

«Съгласно получената информация спецслужбите на Съединените щати са разгърнали мащабна кампания за компрометиране в страните от Източна Европа на политически и обществени дейци, изказващи се за развиване на добросъседски отношения с Русия. За тази цел е мобилизирана агентура и неправителствени организации, финансирани от официални ведомства на САЩ.

«Епицентър на такава кампания на Балканите стана България, където редовно се инсценират шпионски скандали с последващо необосновано изгонване на руски дипломати»- коментира ръководителят на прес-службата на Външното разузнаване на Русия (СВР РФ- Служба внешней разведки РФ — рус., бел.ред.) Сергей Иванов.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...